21.3.14.

Dan kad je Tino Asprilla prekinuo Milanov neverovatan niz

21. marta 1993. godine na 'San Siru' je okočana neverovatna serija 'Rossonera' od 58 utakmica nepobedivosti. Prekinuo ju je fantastični Kolumbijac iz redova Parme na 'San Siru' bombom iz slobodnjaka u 58. minutu.

Početak te impresivne serije vezan je upravo za Parmu, sa kojojm je Milan na svom terenu 26. maja 1991. godine odigrao bez golova i trajala je sve do 21. marta 1993. godine, i tog trenutka kad je Sebastijano Rossi ostao zaleđen na gol liniji posle fantastičnog udarca Faustina Asprille iz slobodnog udarca.Četa Nevija Scale čiji su članovi bili Gianfranco Zola, Faustino Asprilla, Tomas Brolin, Antonio Benarrivo, Cláudio Taffarel i ostali, odnela je ceo plen sa 'San Sira' protiv strašnog Capellovog Milana koji je te sezone ubedljivo osvojio Scudetto.

Bila su to zlatna vremena obeju ekipa, Parma je tada bila branilac trofeja u Kupu Italije i u Kupu pobednika Kupova, a 'Rossoneri' su te sezone igrali finale Kupa evropskih šampiona, gde su poraženi od Olympique iz Marseja golom Bolija na Olimpijskom stadionu u Minhenu.

U sezoni u kojoj je proslavila 100 godina postojanja, Parma je posle nekog vremena ponovo među kandidatima za izlazak na evroscenu.

Ekipa koju predvodi bivši fudbaler Milana Roberto Donadoni, prošlog vikenda je slavila na 'San Siru' rezultatom 4:2 i produžila svoj niz nepobedivosti na 16 mečeva u tekućem šampionatu.

'Krstaši' još nisu osetili gorčinu poraza u 2014. godini, poslednji prvenstveni meč izgubili su 2. novembra prošle godine na svom 'Tardiniju' od aktulenog šampiona i lidera na tabeli Serije A, Juventusa, minimalnim rezultatom.

Parma je trenutno šesta na tabeli, sa bodom i mečom manje od Intera, koji je na stepeniku iznad i na mestu koje vodi u Evropu.