15.4.14.

Berlusconi po kazni u domu za stare

Rim - Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi služiće jednogodišnju kaznu zatvora društveno korisnog rada pružajući pomoć starima, preneli su italijanski mediji.

Odlukom suda u Milanu Berlusconi (77) će raditi u jednom centru za stare u mestu Čezano Boskone. On će morati u tom centru da provodi najmanje četiri sata jednom nedeljno.

Istom odlukom određeno je da bivši premijer može da napusti Lombardiju samo od utorka do četvrtka i to kako bi otišao u Rim.

Gradonačelnik Čezano Boskonea Vincenzo D'Avanzo rekao je da je zadovoljan "kao čovek" što će osoba "koja je imala tako značajnu ulogu" služiti društveno koristan rad bas u centru u tom gradu. On je dodao i da će Berlusconi sigurno naići na dobrodošlicu.

Berlusconi je zbog utaje poreza u okviru afere Mediaset osuđen u avgustu na ukupno četiri godine zatvora, od kojih su mu oproštene tri.

Njegovi advokati su prošle nedelje tražili da mu se omogući da kaznu izdrži društveno korisnim radom, a ne u kućnom pritvoru, pošto mu to omogućava mnogo više slobode kretanja.

S obzirom da nije počinio teško krivično delo i imajući u vidu da je ove godine napunio 77 godina, bivšem italijanskom premijeru odmah je omogućeno da kaznu izdrži u kućnom pritvoru, ali bi mu to ozbiljno ograničilo slobodu kretanja i morao bi da se redovno javlja policiji.

Izvor: b92.net