27.5.14.

Pippo Inzaghi novi trener Milana, otkaz Seedorfu! Jedna legenda je potrošena, druga je bačena u vatru...

Posle tročasovnog sastanka koji je trajao do iza ponoći, Berlusconi i Galliani rešili da posle četiri meseca uruče otkaz Holanđaninu i zamene ga njegovim nekadašnjim saigračem.

Trenerska era Clarenca Seedorfa u Milanu je završena posle samo četiri meseca, danas počinje era Pippa Inzaghija. Nekadašnji saigrači i perjanice Milana su sinoć bili glavna tema sastanka Milanovih čelnika Silvija Berlusconija i Adriana Gallianija. Na kraju je pala odluka da se Seedorfu uruči otkaz i da se Inzaghi promoviše u novog trenera Rossonera.

Preko tri sata je trajao sastanak u Berlusconijevoj vili u Arkoreu kojem su prisustvovali Galliani i Inzaghi. Prethodno je tokom dana španski stručnjak Unai Emery odbio ponudu Rossonera i Inzaghi je ostao jedini kandidat. Berlusconi se nećkao jer je Seedorf zimus bio lično njegova želja, ali je na kraju popustio pod Gallianijevim pritiskom koji nikada nije bio oduševljen dolaskom Seedorfa i forsirao je promociju Inzaghija.

Iako je Seedorf uspeo da u drugom delu sezone podigne ekipu i napravi solidne rezultate u odnosu na Allegrijev tim iz prvog dela sezone, to mu nije pomoglo da sačuva posao. Zabeležio je 11 pobeda u 22 meča, doneo Milanu pobedu u derbiju nad Interom posle tri godine, imao podršku navijača, prihvatio se posla kada niko nije hteo, ali na kraju nije uspeo da izdrži pritisak sa vrha.

Inzaghi je strpljivo čekao šansu trenirajući mladi tim Rossonera sa kojim je osvojio čuveni turnir u Vijaređu, ali se nije proslavio u Ligi šampiona za mlade timove. Bio je u konkurenciji da nasledi Allegrija još zimus, ali je Seedorf tada dobio prednost. Galliani je tada ubedio Inzaghija da odbije ponudu Sassuola uveravajući ga da će ubrzo dobiti šasnu u Milanu. Seedorfu su dani bili odbrojani mnogo pre ovoga… Nije razumeo Gallianijeve ekonomske zahteve pri sastavljanju ekipe, forsiranje pozajmljenih igrača kojima je cena rasla umesto da pada kako bi bilo što jeftinije otkupljeni. Galliani je dozvolio sebi da ga kamera uhvati na tribinama kako govori "Sedorf je ludak".

Razvod od Seedorfa će skupo koštati Milan. Obeštećenje koje klub mora da isplati Holanđaninu iznosi deset miliona evra što je ogromna svota s obzirom u kakvoj situaciji se nalazi klub. Berlusconi i Galliani se nadaju da će Seedorf pristati na isplatu odštete od pet miliona evra, ali s obzirom na način na koji su se rastali, Holanđanin verovatno neće oprostiti ni cent od pomenutih deset miliona evra.

Milan je olako potrošio jednu legendu, a sada je u vatru bacio drugu. Pred Inzaghijem je još teži zadatak nego pred Seedorfom jer sledi prelazni rok u kojem su Milanu neophodna pojačanja, a nema para za njihovo dovođenje. Seedorf je izvukao maksimum iz ove ekipe Rossonera, Inzaghi će pokušati isto, ali čini se da Milanu sa ovakvom ekipom i ovakvom politikom kluba ne bi pomogli ni Arrigo Sacchi i Fabio Capello iz zlatnih godina.

Milanu su potrebni igrači vrhunske klase umesto Constana, Abatea, Mexesa, Birse, Emanuelsona, Polija i sličnih. Igrači kakvi su nekada bili Clarence Seedorf i Pippo Inzaghi.