21.7.14.

Svuda pođi, u Italiju se vrati!

Serija A odavno služi kao neka vrsta razvojne lige za mlađe igrače koji nakon afirmacije bivaju prodati u Englesku i Španiju. Ipak, neki ne dobiju pravu šansu, a povratak na Apenine bi mogao da im posluži da se vrate u dobru formu!

Ne govorimo o kvalitetu, ali u Italiji je najteže igrati. Pritisak je preveliki, svi naši internacionalci koji su igrali recimo u Seriji A, pa se preselili u neko jače takmičenje uvek ističu da je na Apeninima najteže upravo zbog pritiska i da se tamo postaje igrač.

Jasno, italijanski klubovi nemaju dovoljno novca, gube bitku već nekoliko godina, pa mlađi igrači odlaze iz Serije A. Zanimljivo većina njih ne uspeva da se dokaže, tačnije da dobije punu minutažu, pa bi se mnogi rado vratili u Italiju. Osim što je mnogo bolja za život nego recimo Engleska, pa i Francuska, ova zemlja nudi mogućnost da se igra u kontinuitetu, što je za mladog igrača najvažnije.

Da krenemo od naših, podrazumevamo i Crnogorce, Nastasića i Jovetića. Otišli su iz Fiorentine u City u razmaku od dve godine, Srbin je i igrao kod Mancinija, ali bi sada mogao da izgubi mesto u timu. Želi ga Juventus, međutim Englezi hoće da izvuku uloženi novac, traže čak 19 miliona evra. Jovetić je bio skuplji, 30 miliona, nije dobio šansu, njega hoće Inter, ali ne može naravno toliko da plati. Hoće Crnogorca na pozajmicu sa pravom otkupa, ali za sada nema pomaka u pregovorima.

Argentinac Lamela je otišao u Tottenham iz Rome, takođe za 30 miliona, i on se pominje kao igrač koji bi se vratio u Seriju A, videćemo šta će Englezi odlučiti. Navijači Rome često u šali kažu da su prodali dve rezerve za 65 miliona evra. Osim Lamele, klub je prošlog leta napustio Marquinhos koji se nije naigrao u Paris Saint-Germainu, a neće ni sledeće godine s obzirom na dolazak Luiza. Ali, on je mlad i papren za Italijane, ako ga bude prodavao PSG će se okrenuti Barceloni.

Ezequiel Lavezzi je odigrao pet sezona u Napulju, otišao u Paris Saint-Germain, nekako ostao u senci kasnijih pojačanja, pre svega Ibre, sada bi mogao natrag u Italiju, ako Milan proda Balotellija, on je identifikovan kao prva meta.

Slična priča je sa Pastoreom koji se iz Palerma preselio u Pariz. Mnogo toga su "Mršavku" zamerali, pre svega konstituciju, ni kod Ancelottija, ni kod Blanca nije bio baš standardan iako je sakupio dosta minuta, ali nije ni senka igrača iz Palerma. Allegri ga silno želi u Juventusu, ali "Bianconeri" nemaju novac, osim ako ne prodaju Vidala.

Ima mnogo primera, da ne pominjemo Cavanija koji je za 63 miliona otišao u Pariz iz Napulja i potpuno je u senci Ibre. Verratti se bolje snašao u Parizu, i njega često pominju kao nekoga ko bi mogao da se vrati u domovinu, zanimljivo nikada nije igrao u Seriji A, ali je i on preskup.

"Prodajemo mlade, dovodimo islužene", vajkaju se Italijani, ali su se neki klubovi dobro oparili, a igrači koji su otišli nisu baš blistali u klubovima van Serije A. Osvaldo je iz Rome otišao u Sejntse, nije napravio ništa, vratio se proletos na pozajmicu u Juve.

Ekonomski zakoni su neumoljivi, ali svejedno, za mlade igrače je možda bolje da duže ostanu u Italiji, doduše, ne pitaju se samo oni, klubovi su prinuđeni da ih prodaju.

Ovog leta bismo mogli da vidimo masovni povratak u Seriju A koja će samim tim biti bolja i konkurentnija, ali je na duže staze bitka sa Englezima i Špancima (Nemci su svet za sebe) izgubljena...

Izvor: sportske.net