19.9.14.

Allegri vs Inzaghi: Stari “prijatelju”, vreme je da se konačno obračunamo!

Veliki derbi između Juventusa i Milana iz ugla trenera… Koji se, blago je reći, ne vole.

Sam po sebi, trijumf u derbiju je stvar prestiža. Šlag na vrhu torte. Ali na subotnjoj utakmici između Milana i Juventusa pobeda će za dvojicu ljudi značiti mnogo više. Filippo Inzaghi i Massimiliano Allegri nastaviće lični rat koji traje još od kada je ovaj drugi primorao ovog prvog da okači kopačke o klin.

A silno je Inzaghi želeo da odigra još jednu sezonu. U Juventusu je često zavidio Alessandru Del Pieru. U Milanu se izborio za priliku da svrgne legendu Reala Raula sa mesta najboljeg strelca u istoriji Lige šampiona. Nedostajalo mu je sedam golova. Allegri mu je uskratio takvu mogućnost. Uostalom, on je i napravio radikalan rez posle kojeg su sa San Sira otišli Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta, Andrea Pirlo
"Znao sam da je hteo da odigra još jednu sezonu. Verovatno bi i postigao još 10 golova, ali to ništa ne bi promenilo. Savetovao sam ga da prihvati predlog Milana", hladnokrvno je i pomalo sebično slegnuo ramenima Allegri, podseća ugledni novinar James Horncastle u članku za ESPN.

Inzaghiju nije bilo druge. Batalio je strogu dijetu zasnovanu na dimljenoj govedini i bebi hrani (njen cilj je bio da mu produži karijeru) i prihvatio da postane trener u mlađim kategorijama Rossonera. Ubrzo potom u trofejne vitrine kluba uneo je trofej sa čuvenog turnira Vijaređo. Prvi posle decenije koji je osvojio Milan. Ali, to ne znači da je sve išlo kao po loju. Inzaghi nije mogao da Allegriju oprosti za to što ga u poslednjoj sezoni nije licencirao za Ligu šampiona.

Nije prošlo mnogo vremena, a u italijanskim medijima vest za oznakom skandalozno! Inzaghi i Allegri su ušli u klinč i u trening centru Vizmara u kojem rade mlađe kategorije Milana?! Sukobu su prisustvovali i članovi U-16 tima. Sramota! Sutradan, obojica su morali da se pojave u bivšim kancelarijama kluba u ulici Via Turati.
"Ništa se nije desilo. Nemam problem s Pippom. Naš sukob je trajao ne više od minuta. Nije bilo uvreda kao što se piše", pravdao se Allegri.
"Mi smo Milan. Svi želimo najbolje za Milan. Veoma mi je žao što smo sada ovde umesto da radimo za dobrobit kluba", nadovezao se Inzaghi.

Kao deca koju roditelj tera na pomirenje. Italijanski novinari su diskutovali: Da li se to Allegri već uplašio za posao? Inzaghi je ozbiljno pretio. Allegri je gubio bodove.
"Da li želiš moj posao?", javno ga je tada Allegri upitao na stranicama Gazzette dello Sport.

Navodno je usledio surov odgovor: "Naravno, uzeću ti posao i radiću ga bolje nego ti".

Dve godine kasnije Inzaghi je zaista preuzeo Allegrijev posao. Između njih se, doduše, ugurao i Seedorf. Ali, tek je sa Inzaghijevim dolaskom slavni klub krenuo uzlaznom putanjom. Prvi put posle osam godina Rossoneri su sezonu počeli sa dve uzastopne pobede. Prvi put posle 1963. su u prva dva gola postigli osam golova. Milanski tim još ne izgleda kao šampionski, ali je svakako takmičarski.

Takav je bio i Inzaghi. Nije bio briljantan tehničar, ali je konstantno tražio rupu u protivničkoj odbrani, špartao gore-dole, levo- desno, radio više nego oni sa urođenim talentom. Inzaghi je personifikacija aktuelnog trenutka u Milanu. Allegri nikada nije bio. Izvršni direktor Adriano Galliani se u jednom intervjuu Corriere della Seri poverio: "Massimiliano nije vaspitavan u Milanovom duhu".

Inzaghi jeste.

Ali, Juventus se okoristio drastičnim rezanjem troškova na San Siru. Poslednje tri godine Stara dama je nedodirljiva. Allegri je uspeo u onome što su mnogi smatrali nemogućim – unapredio je sistem Antonija Contea. Milan će, pritom, igrati bez povređenog golmana Diega Lopeza, štopera Alexa, te suspendovanog Daniele BonereStephan El Shaarawy bi trebalo da se vrati na teren.

Juventus je veliki favorit. Bez obzira na to što se igra u Milanu. Ali, kako je to jednom rekao Luciano Moggi, nekada alfa i omega u Torinu: "Inzaghi se ne plaši nikoga. Što je veći protivnik, to bolje on igra".

Da li će moći da natera i njegov Milan da razmišlja tako?