11.9.14.

Šta su u Milanu radili Alexandreu Patu?

Briljira u dresu Sao Paula
Nekada veliki talenat, možda i spravom, sumnja u to da je lečen na pravi način u Italiji. Za godinu i po dana u Brazilu nije doživeo nijednu povredu...

Alexandre Pato, sećate li ga se?

On je kao 17-godišnjak ostvario senzacionalan transfer iz Internacionala u Milan, koji ga je platio 25 miliona evra i potom čekao pola godine da postane punoletan, da bi konačno zaigrao u januaru 2008. godine.

Dve godine kasnije, počeli su misteriozni problema "Patka" sa povredama, zbog kojih je brazilski napadač do janaura 2013. godine čak 14 puta bio van stroja zbog raznih povreda, uglavnom mišića, a zvanično je na listi povređenih igrača tokom tri godine proveo 359 dana, šest dana kraće od pune godine.

Tu treba dodati i to da je morao 14 puta da se vraća u formu zbog povreda i da treneri nisu mogli momentalno da ga ubace u takmičarski ritam kada bi bio "skinut" sa liste.

Zbog svega, i klubu i igraču bilo je dosta, pa je Pato istog dana kada je debitovao za Milan, pet godina kasnije, potpisao za Corinthians i bio plaćen 15 miliona evra. Sa "San Sira" otišao je sa 63 gola na 150 utakmica, tj. samo šest pogodaka na mizernih 25 nastupa za "Rossonere" u poslednjih sezonu i po.

Od tog dana, do danas, a Pato je u međuvremenu zbog promene trenera u Corinthiansu, koji ga nije želeo, poslat na pozajmicu u Sao Paulo, napadač nije doživeo nijednu povredu. Za Corinthians je doa 17 golova na 57 utakmica, a za Sao Paulo deset pogodaka na 24 utakmice za pola godine.


Novinare je zanimalo šta se to događalo u Italiji, u Seriji A?

"Povrede su bile razlog zbog kojeg sam se vratio u Brazil. Želeo sam da igram redovno, a da se ne povređujem. Takođe, znao sam da ću, kada jednom ponovo postignem kontinuitet i uđem u ritam, vratiti i staru formu i samopouzdanje", pričao je Pato nedavno.

"Kada su počele sve te povrede u Milanu, putovao sam svuda, radio sve što su mi govorili da moram da radim, ali period oporavka i ulaska u trening potom nikako nije prolazio jednostavno. Samo je postajalo gore i gore. Neke povrede doživljavao sam pokušavajući da zalečim stare ili da uđem u punu formu", prisećao se Pato.

"Tokom te dve godine, nijednom nisam doživeo istu povredu, niti se radilo o ozbiljnim i mističnim povredama, kako su povremeno pisali italijanski novinari".

Onda se dogodio transfer u Corinthians...

"Kada sam se vratio u Brazil, u roku od nedelju dana sa mnom je sve bilo u redu. Mnogi ljudi veruju da je problem bio u meni, ali zahvaljujući testovima koje sam ovde obavio imam zvanično uverenje lekara da je zapravo sa mnom loše rađeno. Ne razumem zašto je tako, ali sam siguran da je trebalo drugačije da se oporavljam, ako su želeli da igram", otvorio je Pato prostor za teoriju zavere.

On se tu zaustavio i ostavio drugima da izvode zaključke. Da je sada zdrav - zdrav je. Da je bilo i drugih odličnih fudbalera koji su se godinama patili i sa povredama i sa mentalnim problemima igrajući ne samo za Milan, već i za Inter - bilo je.

Ima i onih koji će reći da Milano jednostavno nije bio grad, okruženje za Pata, da se njegovo telo "bunilo", da sve dolazi iz glave, a ima i onih koji će u ovom slučaju stati na jednu ili drugu stranu - klub ili igrač.

U svakom slučaju, veoma je izvestan povratak Pata u Evropu u januaru. Zainteresovani klubovi su Tottenham, Borussia Dortmund i Fenerbahce.

Izvor: mondo.rs