8.9.14.

Velika reforma italijanskog fudbala: Serija A smanjuje broj klubova na 18

Predsednik Fubalskog saveza Carlo Tavecchio spasava Kalčo i pravilima o strancima.

Svima je jasno da je Serija A u velikom problemu. Pre nekoliko godina su izgubili četvrto mesto u Ligi šampiona u korist Nemačke, a sada Italijanima i Portugalci, koji će ove sezone imati tri predstavnika u najjačem kontinentalnom takmičenju, za dišu vratom, a "čizmu" će predstavljati samo Roma i Juventus.

Novi predsednik Carlo Tavecchio je najavio tri velike promene kako nostalgičari iz devedesetih ne bi ostali jedini ljubitelji italijanskog prvenstva. Najvažnija odluka je da će i prve dve lige imati manje klubova – Serija A 18 umesto 20, a Serija B 20 umesto 22.

Tavecchio smatra i da u prvoj ligi trenutno igra previše stranca, i za ovaj problem ima dva rešenja. Italijanski klubovi će morati da imaju određeni broj Italijana u startnoj postavi, za početak četiri, a kasnije i šest. Drugo rešenje je preuzeto iz Engleske i strani igrači će morati da dobiju radnu dozvolu kako bi mogli da igraju na Apeninima.

Predsednik planira da uvede nova pravila od sledeće sezone, a kako je u Italiji ove godine ukinuta praksa dvojnog vlasništva očigledno je da su glavni ljudi italijanskog fudbala shvatili da su promene neophodne.