28.10.14.

„Una cosa da Savićević“ (VIDEO)

Podsećanje na antologijskig gol Genija koji čak ni Capello ne ume da objasni i morao je da se osmehne tom prilikom...

UEFA je nedavno izabrala 60 golova koji su obeležili prethodnih 60 godina u evropskom fudbalu. Među njima se naravno našao i antologijski gol Dejana Savićevića iz finala Lige šampiona u Atini 1994. godine. Uz Zidanov volej protiv Leverkusena verovatno najbolji gol ikada viđen u finalnim mečevima za vladara Starog kontinenta.

Sajt UEFA je danas doneo i priču sa Savićevićem o tom čudesnom pogotku protiv Barcelone kada je majstorski lobovao Zubizarretu.
„Taj gol uvek probudi lepe uspomene. Ne samo zato što sam ga postigao u važnom meču, već i zbog toga što mi je to bila jedna od najboljih partija u karijeri. Zaista sam ostavio trag u tom finalu. To je svakako jedan od najlepših golova u mojoj karijeri. Možda i najlepši, jer nije u pitanju samo težina šuta samog po sebi, već i važnost utakmice. To najvažniji meč u evropskom fudbalu. To je bila situacija u kojoj igrač mora brzo da donese pravu odluku. U deliću sekunde sam odlučio da šutiram, jer sam video da je golman malo izašao. Imao sam sreće da pogodim perfektan šut“, kaže Savićević koji je u tom finalu terorisao odbranu Barcelone i namestio vodeći gol Massaru.

Uoči tog finala Barcelona je bila aposlutni favorit. Cruyffov „drim tim“ su svi videli kao pobednika, pogotovo što su otpisanom Milanu nedostajali suspendovani stubovi odbrane Alessandro Costacurta i Franco Baresi.

Ipak, posle 90 minuta borbe, Barca je bila nokautirana, Milan je slavio sa 4:0. Prošlo je 20 godina od tada, a nije viđen ubedljiviji trijumf u finalima Lige šampiona.
„Predsednik Berlusconi mi je kasnije u Milanellu rekao: Dejane, ti si naš duh iz čarobne lampe“, govorio je Savićević posle trijumfa.

Tada je za sva vremena dobio nadimak „Il Genio“...

Čak i poslovično namrgođeni Capello nije štedeo komplimente. Pokušao je da objasni...
„Golman je izašao. Ali malo. „Una cosa da Savicevic“, čak se i osmehnuo Capello dok se prisećao tog istorijskog gola.U prevodu: Potez koji možete da očekujete samo od Savićevića.

Za najbolji gol možete da glasate OVDE.