12.11.14.

Italijani, da li je besplatno uvek i jeftino?

U Seriji A nikada neće naučiti lekciju. Veoma retko veterani iz Premijer lige uspevaju da na Apeninima ostave neki trag, iako klubovi polaze od činjenice da dolaze kao slobodni igrači.

Da li su veterani iz Premijer lige rešenje?

U nedostatku novca, a uz želju da se pojačaju zvučnim imenima, italijanski klubovi pribegavaju često ovakvim rešenjima.

"Bosmanovi agenti" izazivaju velika očekivanja, ali i još veće razočaranje, tim pre što u Seriji A niko neće ostaviti prostor za prilagođavanje.

Primer Vidića je slikovit, Inter je očekivao čuda od Srbina, sada ga razapinju, iako je jasno da nije on ključni problem u ekipi.

Ni njegov drugar Evra nije prošao bolje, doduše Juventus pobeđuje, ali je Francuz pokazao dosta slabosti, Asamoah ima prednost. Nekadašnji levi bek Uniteda je igrao na početku sezone, no jasno je da se ne uklapa baš najbolje i da to nije ono što su u redovima italijanskog šampiona očekivali.

Još jedan levi bek bi mogao da napusti Italiju samo šest meseci pošto je stigao. U pitanju je Ashley Cole koji je daleko od nekadašnje forme, u Romi igra one manje bitne utakmice, no sve su glasnije priče da će mu se Rimljani zahvaliti.

Oni su imali nameru da repriziraju dobar posao sa Maiconom, još jednim veteranom, ali se tu paralela ne može povući. Brazilcu nije bilo potrebno prilagođavanje, pre Engleske je dugi niz godina igrao u Italiji i odmah je izborio mesto u timu. Ešlija sigurno neće čekati.

Milan je poznat po dovođenju veterana, ali i igrača kojima je osnovni kvalitet to što im je istekao ugovor. Doduše, ova konstatacija se odnosi na poslednjih nekoliko godina od kada nemaju novca za velike transfere.

Svojevremeno su probali da ožive Vierija i Ronalda, sada isto pokušavaju sa Torresom, ali je i učinak isti. Španac je daleko od forme iz Liverpoola i za sada je razočarao. Nešto bolji je Alex koji je stigao iz PSG, ali je ranije igrao za Chelsea, no s obzirom na broj primljenih golova, ni on nije kvalitativni pomak napred.

Ni ovde ne može da se povuče paralela sa igračima poput Meneza i Honde koji su takođe stigli kao "Bosmanovi agenti", odnosno pošto im je istekao ugovor jer se radi o fudbalerima koji su u najboljim godinama.

Ali, šta reći za Essiena, koga Milan plaća više od 2 miliona po sezoni što je za Italiju odlična plata? Ni on nije blizu svojih najboljih dana.

Dakle, stvari su jasne, u želji da uštede, klubovi Serije A obično potroše više, oduzmu šansu mlađim igračima, retko kada se ovakve kocke kada su u pitanju strani veterani isplate. Jer, niti imaju dovoljno vremena da pokažu da nisu za staro gvožđe, obično poput Marija Gomeza u Fiorentini vuku povrede, ili se jednostavno ne snađu, ne odgovara im liga, okruženje, ne znaju jezik i slično.

Poenta je da besplatno nije uvek najjeftinije rešenje...

Izvor: sportske.net