9.4.15.

Lacio i Juve oživeli nadu Milana o plasmanu u Ligu Evrope, Rosoneri sada navijaju za Volfzburg

Prilično se zakomplikovala situacija oko toga ko će predstavljati Seriju A u Ligi Evrope naredne sezone.

Plasmanu Lacija i Juventus u finale Kupa Italije su se pored njihovih navijača, obradovali i pristalice Torina i Milana! Zašto?

Stara dama i Bjankoćelesti su plasmanom u finale Kupa Italije otvorili mogućnost da šestoplasirani klub iz Serije A obezbedi plasman u Ligu Evrope, čemu se u Torinu i Milanu potajno nadaju. Pogotovo Rosoneri kojima bi plasman u evrokupove posle jednogodišnjeg odsustva mnogo značio. Pa, makar i Liga Evrope.

Ipak, situacija je komplikovana.

Po poravilima, Serija A ima tri mesta za Ligu šampiona (dva direktno i jedno u kvalifikacijama) i tri u ligi Evrope (četvrti i peti na tabeli plus osvajač ili finalista Kupa Italije). S obzirom da su u finale kupa otišla dva kluba koji bi mogli (Juventusu nedostaje šest bodova iz narednih devet kola da to i matematički overi) kroz prvenstvo da obezbede plasman u jače takmičenje - Ligu šampiona - automatski se pozicija trećeg predstavnika za Ligu Evrope prebacuje na šestopalsirani tim iz prvenstva. To je u ovom trenutku Napoli.

Napolitanci imaju pet bodova više od Torina, a šest od Milana. Nada za Bikove i Rosonere nije velika, ali je situacija bolje nego juče ujutro. Milan u narednih pet kola igra protiv Sampdorije, Intera, Udinezea, Đenove i Napolija. Moraće da pruži mnogo više nego u dosadašnjem delu sezone, ali ako uđe u neku pozitivnu seriju mogao bi do željenog šestog mesta i vize za Evropu.

Ali u jednom slučaju čak im ni to šesto mesto ne garantuje plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Ako Napoli osvoji Ligu Evrope, onda će obezbediti plasman u Ligu šampiona. U tom slučaju bi Serija A dala četiri predstavnika za Ligu šampiona, ali bi broj klubova koji idu u Ligu Evrope bio smanjen sa tri na dva. Tada šesto mesto na tabeli ne bi značilo plasman u drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje.

Milanu i Torinu sada ostaje da navijaju za Volfsburg protiv Napolija kako bi Napolitanci bili eliminisani, ali i mnogo teži zadatak da u preostalih devet prvenstvenih runsi prestignu bodovnu prednost Benitezove čete.