1.4.15.

Milanova ukleta devetka: Inzaghi je poslednji kojem se San Siro radovao!

Verovali ili ne, ali sadašnji trener Milana poslednji je golgeter koji je pogodio u pobedi Rossonera.

Usud je to sa kojim se nose veliki igrači kada uplove u trenerske vode. Filippo Inzaghi se verovatno krsti dok gleda naslednike kako promašuju šansu za šansom. I tako već skoro tri godine. Naime, upravo je sadašnji trener Milana poslednji igrač čija je leđa krasila čuvena devetka koji je postigao gol u prvenstvenoj pobedi Rossonera!

Bio je to 13. maj 2012. godine. Inzaghi se opraštao od igračke karijere. Protivnik je bila Novara, a Super Pippo je u 82. minutu pogodio za preokret i konačnih 2:1 Milana. San Siro je eksolodirao. Milan je sezonu završio na drugom mestu na tabeli, iz sadašnje perspektive "svega" četiri boda iza Juventusa. U međuvremenu su klub napustili asovi poput Clarenca Seedorfa, Gianluca Zambrotta, Gennara Gattusa, Alessandra Neste... Generacija koja je godinama rivalima vadila dušu na pamuk otišla je. Došli su neki novi klinci. I ubrzo shvatili koliko su veliki bili njihovi prethodnici.

Posle Inzaghija devetku koju su proslavili Gunnar Nordahl, Marco van Vasten i George Weah nasledio je Alexandre Pato. Povrede su ga već tada ozbiljno mučile, nekoliko meseci kasnije vratio se u rodni Brazil i Corinthians shvativši da za njega više nema mesta na San Siru. U tim poslednjim mesecima nije uspeo da navijačima donese poseban razlog za slavlje.

Potom je privilegija pripala Alessandru Matriju, ali je taj teret i njemu slomio kičmu. Samo jedan gol. U porazu od Parme od 2:3 i jasan signal da mu je vreme da fudbalsku sreću potraži na nekom drugom mestu – ispostavilo se u Fiorentini.

Visoka očekivanja bila su postavljena i pred Fernanda Torresa kada je letos stigao iz Chelsea-a. Novo razočaranje i opet jedinica na golgeterskom kontu u Seriji A. U remiju protiv Empolija. Ni Mattia Destro nije uspeo da razbije kletvu. Postigao je istina dva gola, ali je uspeo samo da donese bod protiv Empolija i ublaži poraz od Fiorentine.

Možda je vreme da Inzaghi ponovo nazuje kopački. Barem da pokaže mladima kako se to radi.