4.5.15.

Projekat novog Milana: Emeri menja Pipa, Ibra hoće da se vrati, Mendeš nudi Falkaa, Baku, Braimija…

Čekajući promenu vlasničke strukture, polaku se naziru i planovi u prelaznom roku, a tandem Galijani - Mendeš bi sa 100.000.000 evra mogao da izazove zemljotres na fudbalskoj pijaci.

I dalje traju pregovori oko ulaska inostranog kapitala u Milan. Silvio Berluskoni pažljivo vaga i čini se da i dalje sedi na dve stolice. Jedno vreme je izgledalo kao sigurno da će tajlandski biznismen Bi Tajčaobol preuzeti većinski paket akcija u klubu, potom je u igri bila opcija da kupi 49 odsto deonica, a kineski konzorcijum koji predstavlja Ričard Li i dalje ne odsutaje od trke.

Ipak, čini se da je Tajlanđanin bliži kupovini Milana od Kineza i da je spreman da uloži 500.000.000 evra u 49 odsto akcija kluba. Iza njega stoje Državna banka Kine, arapski investitori i kontroverzni fond “Dojen sports” u vlasništvu Nelija Lukasa i Žorža Mendeša dvojice najmoćnijih fudbalskih agenata sveta.

Jasno je da Tajlanđanin sa ozbiljnim kapitalom i podrškom ulazi u avanturu zvanu Milan. Klub sa San Sira je dosada bio imun na Lukasove i Mendešove pokušaje da ostvare neku konkretniju saradnju sa njim. Prepreka je bio Galijani koji je sve sam završavao nije želeo da plaća posrednicima.

Ipak, neminovne promene u vlasničkoj strukturi zahtevaju i promene u načinu poslovanja Milanovih čelnih ljudi. Berluskoni će zbog upliva kapitala morati da poštuje tuđe odluke, dok će Galijani u sportskom sektoru morati da sarađuje sa “Dojenom” i Mendešom. Tako je pre dve večeri organizovan prvi sastanak Galijanija i Nelija Lukasa na kojem su dvojica transfer gurua razgovarali o planovima Rosonera za fudbalsku pijacu

Prvo će biti rešeno pitanje trenera, a “Dojen” je Galijaniju ponudio Žorža Žezusa iz Benfika i Unaja Emerija iz Sevilje. Ponude su saopštene Berluskoniju kojem se više dopada ideja o Špancu iz Sevilje, a prvi kontkati će biti uspostavljeni kada Emeri bude doputovao sa ekipom na meč protiv Fiorentine u polufinalu Lige Evrope. S obzirom na ogroman uticaj pomenutog fonda u Sevilji, klub iz Andaluzije se neće mnogo pitati oko sudbine svog trenera.

Mendeš je spreman da u naredne dve godine dovodi igrače u Milan bez provizije, a Milan neće morati da plaća procente nad ugovorima koji su u vlasništvu Mendeša i “Dojena”. U prevodu, može da dovede Radamela Falkaa, a da ne plati onih 55 odsto Falkaovog ugovora koji su u vlasništvu Mendeša. Uzpravo se Kolumbijac pominje kao moguće rešenkje, a Nelio Lukas je Galijaniju već po bagatelnoj ceni ponudio: Jasina Braimija iz Porta, Žofrija Kondogbiju iz Monaka, Karlosa Baku iz Sevilje, Džošuu Gilavogija iz Volfzburga, Leandra Damijaa iz Santosa. Poseban džekpot bi mogao da bude Gabrijel Barbosa iz Santosa, brazilski tinejdžer kojeg porede sa Nejmarom.

To su samo igrači na koje Milan ne bi morao da troši veliki novac s obzirom na veliki udeo “Dojena” i Mendeša u vlasništvu na njihovim ugovorima. Predviđa se da će novi vlasnici uložiti oko 100.000.000 evra. Sa tim parama, Galijani i Mendeš mogu da izazovu zemljotres na fudbalskoj pijaci. Galijanijeva velika želja je Paulo Dibala koji je do sada bio preskup za Rosonere...

Ni to nije sve. Danas mediji na Apeninima pišu o senzacionalnom povratku Zlatana Ibrahimovića koji je kontaktirao Galijanija sa željom da se vrati na San Siro. Navodno su se Milanov direktor i Zlatan o takom nečemu dogovorili još kada je Šveđanin prelazio u PSŽ.

Čeka se da Berluskoni i zvanično proda Tajlanđninu deonice i da Milan posle dugo vremena sa torbama punim novca izađe na pijacu i potpuno rekonstruiše tim iz kojeg se veliki broj igrača neće zadržati na San Siru i naredne sezone.