5.7.15.

A potrošili su 13.000.000 eura manje: Milanov duo efikasniji od Juventusovog trija!

Milan i Juventus će sledeće sezone imati potpuno novi napad. I dok su Rossonerima prava pojačanja nužna u želji da se vrate u vrh italijanskog fubala, Bianconeri su morali kupovati zbog odlaska sjajnog Teveza.

Na San Siro, u razmaku od dva dana, sletela su dva napadača – Carlos Bacca i Luiz Adriano zajedno su plaćeni 38.000.000 eura. Društvo iz Torina potrošilo je još više, 51.000.000 eura, na Paula Dybalu i Marija Mandžukića koji su se pridružili Alvaru Morati. Taj trio imaće zadatak da nadomesti Teveza čiji je uticaj na igru Juventusa bio ogroman. Moguće je da će igrati i zajedno, jer špekuliše se da bi Allegri mogao isprobati i formaciju 4-3-3.

Ali zanimljivo, Milanov novi dvojac prošle sezone bio je učinkovitiji od Dybale i Mandžukića. Čak i kada im se pridruži Morata! Bacca i Luiz Adriano zajedno su postigli 49 golova, a Dybala, Mandžukić i Morata jedan manje, 48.

Iz ovog napadačkog kvinteta najraspoloženiji lani bio je Bacca. Kolumbijac je postigao čak 28 golova. S dvadeset komada u Primeri završio je kao peti strelac lige, dok je u Ligi Evrope koju je Sevilla osvojila postigao sedam golova, uključujući i dva u finalu protiv Dnjipra.

U Evropi, i to u Ligi šampiona, veoma efikasan bio je i Luiz Adriano. Iako je Šahtar ispao već u osmini finala, Brazilac je stigao da postigne devet komada. Sve redom u grupnoj fazi. Interesantno, isti broj golova postigao je i u prvenstvu Ukrajine, no u više od dvadeset nastupa.

Što se Juventusovih novih aduta tiče, Mandžukić je bio najbolji s ravno 20 golova za Atletico. U Primeri je postigao 12 pogodaka, u Ligi šampiona pet, u Kupu dva, a u Superkupu jedan. Protiv Reala, za pobedu 1:0 i trofej! Međutim, hrvatski napadač poslednja tri meseca sezone ušao je u „golgetersku sušu“...

Super talentovani Dybala u dresu Palerma bio je osveženje Serie A s 13 golova, a tome je dodao i sedam asistencija. Morata je pak, kao Tevezov partner, imao 15 pogodaka. Daleko najvredniji gol postigao je na Santiago Bernabeuu, za plasman u finale Lige šampiona...

Novi Milanov napadački duo Bacca-Adriano: 49 golova

Carlos Bacca – 28 golova (20 prvenstvo, 7 Liga Evrope, 1 Kup)
Luiz Adriano – 21 gol (9 prvenstvo, 9 Liga šampiona, 3 Kup)

Novi Juventusov napadački trio Dybala-Mandžukić-Morata: 48 golova

Mario Mandžukić – 20 golova (12 prvenstvo, 5 Liga šampiona, 2 Kup, 1 Superkup)
Paulo Dybala – 13 golova (13 prvenstvo)

Alvaro Morata – 15 golova (8 prvenstvo, 5 Liga šampiona, 2 Kup)