24.8.15.

Početak sezone - Milan iz našeg ugla

Nova sezona, nove muke. Ništa se nije promenilo, Milan i dalje muči muku da ostvari pobedu, a pre svega da prikaže igru, koja bi i pored eventualnog poraza poručila navijačima - biće bolje. Tokom prelaznog roka uprava je imala zadatak da Siniši Mihajloviću dovede pojačanja. Obećali su 150 miliona evra za transfere, potrošeno je manje, ali ima još nedelju dana da se "spiska" i ostatak. Izuzevši Luiza Adrijana i Karlosa Baku, Milan je novac, čini se bar za sada, potrošio na pojačanja, za koja su mnogi stavili prst na čelo i zapitali se - da li je to moglo bolje!?

Pokušaćemo da analiziramo igru koju su sinoć pokazali igrači Milana kojima je Siniša Mihajlović ukazao poverenje.

Dijego Lopez - Ukratko, veoma je žalosno što golman ovakvog kalibra ne igra Ligu šampiona drugu godinu za redom. Da nije sinoć bilo njegovih intervencija i odbrana u situacijama "1 na 1", pitanje je sa koliko golova u mreži bi se Rosoneri vratili kući. Prelazna ocena.

Luka Antoneli - Posle dugo vremena Milan ima veoma dobrog levog beka. Ima još prostora za napredak, ali je veoma važno to što u njegovoj igri postoji balans između odbrane i napada. Za razliku od prethodnika koji su u prethodnih nekoliko sezona nasledili poziciju koju je pokrivao svojevremeno legendarni kapiten Paolo Maldini, Antoneli ima neki kontinuitet i napokon imamo igrača koji igra levom nogom na poziciji levog beka. Interesantno, ali nijednom od prethodnika to nije bila jača noga, sve do Mareka Jankulovskog. Prelazna ocena.

Alesio Romanjoli - Dosta posla sinoć za novog štopera Milana, imao je nekoliko sitnih propusta, ali je generalno gledano "bio u igri". Možda prestrogo dosuđen penal nad Iličićem, koji je jedva čekao da se baci preko njegovih nogu. Moraće, još da unapredi svoju igru, ali je ukupno gledano zadovoljavajuć nastup imao u Firenci. Prelazna ocena.

Rodrigo Eli - Igrač koji je eksplodirao na pripremama, koji je uspeo da natera Mihajlovića da stavi veto na njegov odlazak, koji je dobio priliku ispred starijih kolega Meksesa, Aleksa i Zapate, uspeo je da dobije dva žuta kartona i isključenje na sinoćnjem meču i time započne veoma loše svoju epizodu u Milanu. Bio je veoma bojažljiv od samog početka. Napadači su mu u nekoliko navrata bežali i to je jedan od glavnih razloga za javne opomene koje je dobio. Ne bi trebalo isključiti mogućnost da će mu Mihajlović dati novu šansu odmah nakon suspenzije, jer je očigledno da on i Romanjoli mogu da igraju zajedno, ali je potrebno uigravanje, za koje nije bilo previše vremena. Neprelazna ocena.

Matija De Šiljo - Još jedna bleda partija u kojoj je produkt Milanove škole potvrdio nepoverenje koje vlada među navijačima. U borbi za poziciju desnog beka sa Abateom, stvarno je mrtva trka koji više zaslužuje tu poziciju, ali s obzirom na to da kod njega ne postoji jasan balans između odbrane i napada, Mihajlović je definitivno na mukama kada je ova pozicija u pitanju. Duvalo je po njegovoj strani u nekoliko navrata i svega jedan kvalitetan centaršut u napadu, koji je ostao neupotrebljiv veoma je malo od mladog Italijana, pa je pitanje da li je uprava pogrešila što ga nije unovčila kada je Barselona bila spremna da ga kupi? Neprelazna ocena.

Najdžel de Jong - Ništa novo od kapitena ekipe, jer je ponovo bio najbolji igrač u veznom redu. Ali, to i nije toliko teško, jer igrači sa kojima igra u vezi nisu briljirali, kao ni u pripremama. Od njega se očekuje da kvari protivnikovu igru i da brzo poveže odbranu i vezne igrače, ali na žalost oni nisu bili uspešni u upošljavanju napadača. Prelazna ocena.

Đakomo Bonaventura - Iako je u nekoliko mečeva prošle sezone briljirao i pokazao zavidne veštine sa loptom, "Džek" od početka priprema ne liči na sebe i mnogi mu zameraju na takvim izdanjima. Sinoć je imao još jednu veoma bledu partiju i pitanje je koliko će još imati kredita kod Siniše Mihajlovića, jer je Srbin već počeo da apeluje na upravu da porade na pojačanju u veznom redu, što bi trebalo da znači da bi Bonaventura mogao lako da ispadne iz prve postave. S obzirom na to kako je počeo sezonu, to je veoma moguće. Neprelazna ocena.

Andrea Bertolaći - Sinoć se svaki pravi navijač Milana zapitao da li je uprava pogrešila kupovinom ovog momka ili će on tek da pokaže šta zna? Ukoliko bude nastavio da bude onako neprimetan i da šalje lopte u prazan prostor gde nema apsolutno nijednog igrača Milana, onda njegov transfer možemo proglasiti za najlošiji u istoriji kluba, jer i dalje mnogima nije jasno zašto je tako lako dato 20 miliona evra za igrača koji nije ništa u karijeri još napravio, a za te pare klub je mogao da pokuša da dovede igrača zvučnijeg imena. Neprelazna ocena.

Keisuka Honda - Ponovo bleda partija. Iako je igrao samo 40 minuta, nije pokazao ništa. Sada je igrao na poziciji na kojoj tvrdi da je najbolji, ali ništa. Doduše, odbrana Viole ga je veoma lepo zatvorila, ali od njega nismo videli nijednu upotrebljivu loptu za napadače. Neprelazna ocena.

Karlos Baka - Malo upotrebljivih lopti je dobio, često je na leđima imao i po dva igrača Fjorentine. Imao je nekoliko kvalitetnih prodora, ali bez završnice. Uprava mora da dovede njemu i Adrijanu igrača koji bi ih "hranio" loptama. Prelazna ocena.

Luiz Adrijano - Ista pričao kao kod Bake. Pokušavao je da se izbori sa odbrambenim igračima Fjorentine bez mnogo uspeha. Nije imao saradnju sa veznim igračima i to je prozrokovalo da ni on ne uputi šut ka golu protivnika. Često je bio na zemlji, jer su ga defanzivci brzo obarali kako bi ga sprečili da protrči i kreira šansu za gol. Prelazna ocena.

-------------------------------------------------------------------

Kristijan Zapata - Ušao je umesto Honde kako bi zamenio isključenog Elija. Veoma korektno je odradio posao i trenutno se čini da bi on i Romanjoli mogli da čine štoperski tandem za naredni meč. Prelazna ocena.

Antonio Noćerino - Korektnih dvadesetak minuta je proveo na terenu. Pokazao je više od igrača kojeg je zamenio, ali je i dalje daleko od forme koju je imao dok je igrao iza Ibrahimovića pre nekoliko sezona. Dosta je pretrčao i čini se da može da bude koristan džoker Siniši Mihajloviću. Prelazna ocena.

Alesio Ćerći - Za 15-ak minuta, koliko je proveo na terenu, ne očekuje se da napravi nešto spektakularno, ali ovaj igrač je daleko od kvaliteta za ekipu kao što je Milan. Nije pokazao zašto bi trebalo Mihajlović da ga stavi u prvu postavu, što je potencirao preko medija, mada se možda malo uplašio zvižduka Violinih navijača s kojima se rastao na veoma loš način. Neprelazna ocena.