27.8.15.

Upoznajmo protivnika - Empoli

Jedno od najpozitivnijih iznenađenja lanjskog prvenstva bila je momčad Empolija i njegov atraktivan, konkretan, smislen nogomet koji je ekipa igrala pod vodstvom hvaljenog Sarrija, koji je jedno vrijeme važio kao 1. kandidat za Inzaghijevog nasljednika. Sarri je sa najjeftinijom ekipom u ligi bio trn u oku svima, posebice papirnatim favoritima koje je redom izluđivao (primjera radi, Milan u obje utakmice protiv Empolija nije slavio).

Ljeto je sa sobom dovelo mnoge promjene, a najbitnija je, dakako, odlazak u Napoli trenera Sarrija, koji je sa sobom odveo i ponajboljeg playmakera lige Valdifiorija i odličnog ambivalentnog beka Hysaja. Rugani se vratio u matični klub, a među bitnijim promjenama je i odlazak lidera svlačionice, napadača Tavana. Također, valja spomenuti i Verdija, koji se vratio u Milan. Dakle dosta bitnih odlazaka, ali bilo je i pokojeg dolaska, o čemu više poslije. Ostanak u ligi i ove će sezone biti najveći cilj, a ako budu igrali 80% kao lani, u tome će vrlo vjerojatno uspjeti.

Marco Giampaolo švicarski je Talijan, a od početka sezone i novi trener Empolija, koji mu je 7. klub u samostalnoj trenerskoj karijeri. Ovaj bivši veznjak, bez nekog većeg igračkog traga, imao je turbulentnu dosadašnju karijeru kao trener, ipak s malo prvoligaškog iskustva, kojega doduše nije imao ni Sarri, pa mu nije smetalo... Zanimljivo je da je u svibnju 2010. zamijenio Mihajlovića kao trener Catanije, a u svom zadnjem klubu, Brescia-i, zadržao se 2 sezone. Ono što je sigurno, Giampaolo ima iskustva vođenja klubova sličnoga ranga.

Ali start nije obećavajući - domaći 1:3 poraz od mogućeg konkurenta Chieva nije vjerojatno bio dio plana prije gostovanja na San Siru. Ohrabreni lanjskim nastupom na istom mjestu, Empoli bi mogao biti opasan protivnik, trebat će Milan ozbiljno pristupiti i uzeti prve bodove.

Mercatom su dosta osljabljeni, otišli su i trener Sarri, i prebitni igrači, od vratara Lealija, stopera Ruganija, veznjaka Verdija i Valdifiorija, te napadač Tavano. Ipak, solidno su zamjenili odlazeće, došao je Romin vratar Skorupski (ima jedan nastup u LP), Fiorentinin Camporese i Parmin Costa popunili su obranu. Saponara je najvrijedniji eksponat Empolijevog izloga, dečko igra sjajno (8 mil eura), on će biti zadužen za kreativu, uz solidnog Crocea, koji uz Maccaronea i Tonellija jamči nastavak dobre igre i pristupa iz Sarrijevih dana. Svakako još valja spomenuti beka Ruija i napadača Pucciarellija, oni su također činili okosnicu lanjske ekipe, tako da ne bi trebalo biti previše oscilacija u odnosu na lani. Protiv Chieva su izašli u sustavu 4-3-1-2 (dakle isto kao Milan), ali su bili oslabljeni neigranjem Tonellija, što se jako vidi na rezultatu.

Za Milanisti-Forum, napisao član foruma mediano