21.8.15.

Upoznajmo protivnika - Fiorentina

Nakon 3 pune sezone za kormilom slavnog toskanskog kluba, hvaljeni i cijenjeni Vincenzo "Il Aeroplanino" Montella napustio je klub Viola i trenutno je bez angažmana. Prve trzavice počele su još sredinom prošle sezone, kada je Montella prozivao upravu zbog tanašnog igračkog kadra, kada je ekipa imala obaveze na sva 3 fronta.

Ukupno gledano, njegova era ostat će upamćena u dobrom svjetlu, ekipa je igrala brzi, moderni, tehnički dotjeran nogomet, a Montella je dobivao pohvale mahom svih kolega trenera. Ekipa je imala prepoznatljivu igru i karakter, dostignuće koje mora veseliti svakog trenera! Međutim, ambicije njega kao trenera i uprave kluba nisu se poklopile i rastanak je bio neminovan. Uza sve to, dogodila se saga sa Salahom, problem je bio u karakteru njegove posudbe: jeli ili nije bila obavezna kupovina. Fiorentina je htjela Egipćanina, njemu se u Firenzi nije ostajalo, prijetilo se sa svih strana višim instancama i na kraju je Roma ispala veliki dobitnik, a Fiorentina najveći gubitnik! Igrač koji je činio razliku sada će im biti ljuti protivnik, a braći Della Valle preostalo je dovesti novog trenera i pokušati stvoriti koliko-toliko konkurentnu škvadru za novu sezonu.

Izbor za trenera pao je na 40-godišnjeg Portugalca Paula Sosu, čovjeka sa igračkim (2 sezone u Juveu, pa malo Njemačka, pa još 2 u Interu, i pola u Parmi), ali ne i kao trenerskim iskustvom u Serie A. Ovaj bivši veznjak, deo je portugalske "Zlatne generacije" sa Figom, Rui Costom i ostalima. Kao trener radio je svuda, nigdje se ne zadržavajući previše, a Fiorentina mu je 7. klub kojeg u karijeri vodi. Najveći uspjeh ostvario je sa zadnjim, Baselom, osvojivši prvenstvo Švicarske.

Sousa gaji napadački, aktraktivan stil igre, često su utakmice njegova Basela završavale sa 3 i više golova, najviše voli sustav 4-2-3-1, iako je upitno hoće u tom sistemu igrati sa Fiorentinom, ponajviše zbog karakteristika igrača koje ima na raspolaganju. Njegova najveća slabost usput bi mu mogla biti i najveća prednost, nedostatak iskustva, što može lako pretvoriti u pozitivnu stvar tako da zbog prilagodbe ne bude u imperativu ostvarivanja dobrih rezultata od početka, čime će možda brže implementirati svoje ideje i stil vođenja kluba.

Osobno sam jako znatiželjan vidjeti kako će se Sousa snaći u ovoj predatorskoj ligi, koja troši trenere kao sapune, a pogotovo sa medijima kod kojih si danas pobjednik, ali već sutra možeš biti pokojnik! Dobro došao, Paulo!

Ekipa kao takva mi se osobno čini slabija nego lani. Neta, Savića, Aquilanija, Salaha, Gomeza, Pizzarra zamijenili su Sepe, Astori, Gilberto, Suarez, Vecino, Kalinić... Prosudite sami. Ali evo, samo ilustracije radi, na golu će biti dosadašnja zamjena Tatarusanu, iako je po meni Sepe bolji vratar. Savića će probati zamijeniti Astori, ostalo je slično kao lani. Veza je doživjela možda najviše promjena, ali je pitanje sustava i formacije u kakvom će sastavu vezna linija igrati. Suarez je najveće pojačanje, igrač sustava, kako treneri vole reći, požrtvovni trkač, može odigrati dosta toga u sredini, ajmo reći da je on sam zamijenio 2 odlazeća veznjaka.

Ipak, najveće pojačanje je oporavak Pepita Rossija, baksuznog napadača kojem ozljede ne daju da pokaže tko je i što je: jedan od najboljih talijanskih napadača, a u punoj formi ja bih se usudio reći i najbolji! Ako uz njega Babacar nastavi svoj razvoj od prošle sezone, a Bernadeschi pokaže da odlične partije u predsezoni nisu slučajnost, ovo bi mogla biti odlična sezona za ranjenu i uznemirenu Violu.

Igrači ukupno vrijede 121 mil. eura, a najskupklje individue su Valero sa 14, Rossi sa 12 i Suarez sa 10, koji je ujedno i najskuplje pojačanje. Za širinu u napadu tu je Kalinić, koji će uskočiti ako netko od boljih ne bude mogao, bit će kartona i ozljeda, tu je i Europska liga.

Da rezimiramo, ovo je sezona potvrde za Viole: ili ponovni pad u prosječnost ili nastavak uzleta započet pod Montellom.

Na Milanisti-Forumu, napisao član foruma mediano.