21.9.15.

1.000 poklona za srpske premijere: Berlusconijev dar najskuplji

Vaza koju je Mirko Cvetković dobio od italijanskog premijera Berlusconija
Četiri srpska premijera dobila su tokom svojih mandata u prethodnih desetak godina ukupno oko 1.000 poklona.

Vlada Srbije juče je prvi put u istoriji, u okviru Dana evropske baštine, predstavila javnosti sobu u kojoj je izloženo stotinak najvrednijih poklona još od vlade Vojislava Koštunice.

- U našem magacinskom prostoru ima više od 1.000 poklona velikih vrednosti, ali ovde ne mogu svi da stanu – kaže Ljudmila Milatović iz Protokola zgrade Vlade Srbije.

Najvredniji poklon je vaza koju je tadašnji premijer Mirko Cvetković dobio od Silvija Berlusconija, za prvu sednicu Vlade koju je održao.

- Posebno je naručena i ručno izrađena, tako da ne možemo proceniti njenu vrednost – kaže Milatovićeva.

Cvetković i Koštunica dobili su najviše poklona. Ipak, Cvetković je dobijao vrednije darove, dok su Koštunici mahom poklanjali keramiku, manžetne, slike...

- Ovde možete videti i poklone kao što su pletene torbe ili čarape, ali i poklone čija je vrednost oko 50 evra – navela je Milatovićeva.

Među „nepremijerskim“ poklonima koje čuva Protokol Vlade Srbije nalazi se i ručno rađen tepih koji je Sadam Husein poklonio Vojislavu Šešelju.

Osim toga, u sali za sastanke u zgradi Vlade vise dva lustera koja je češka vlada poklonila Srbiji između dva svetska rata.

Zainteresovani građani moći će da sobu poklona u Vladi Srbije vide i sledećeg vikenda kada će Dani evropske baštine biti završeni.

Izvor: blic.rs