26.9.15.

Serie A - Najvoljeniji i najomraženiji!

Serija A - Najvoljeniji i najomraženiji!Svi znate ko ima najviše navijača, ali se i tu stvari menjaju. Koga najviše mrze, ko je izgubio najviše navijača u ovoj deceniji, ko je četvrti klub iza velike trojke sa severa?

Hajde da krenemo od najbanalnijih stvari koje verujemo svi znate.

Gro navijača imaju veliki timovi severa, Juventus, Inter i Milan.

Ali, i tu su se stvari u odnosima promenile. Prema najnoviijim istraživanjima, kao posledicu dominacije u poslednje četiri godine, sada više od trećine, čak 35% Italijana navija za Juventus. Ranije je taj broj bio manji od trećine, oko 30% "Bianconera".

Promenio se odnos između Intera i Milana. Sada Inter ima 17% navijača u Italiji, Milan je na 15%. "Rossoneri" su klub koji je izgubio najviše navijača, baš zbog posrtanja prethodnih godina, mada se ni komšije nisu proslavile. Ranije su imali podjednak broj, sada je Inter u prednosti.

Znate li ko je četvrti klub sa najviše navijača?

Ne Roma, kako je to bilo ranije, već Napoli, koji je prethodnih sezona uspeo da se vrati u vrh italijanskog kluba. Iza Napolitanaca i "Vučice" su Lazio i Fiorentina. Ovih sedam timova su praktično blizu 90% navijačkog tela, ostalo otpada na klubove koji simbolizuju gradove poput Bologne, Verone i Torina koji ima podršku u Pijemontu.

Inače, manji broj Italijana prati fudbal nego ranije, broj je pao ispod polovine, ali je zagriženih (onih koji ne prate druge sportove više nekoliko procenata u odnosu na 2013.)

Naravno da znate ko je najomraženiji? Juventus, ali i oni su stekli više protivnika sa pobedama poslednjih godina, kao i pristalica. Voli ih 35%, a mrzi čak 43, pa je jasno zbog čega ih nazivaju "Italijanska verenica", ne ostavlja ravnodušnim nikoga.

Druga ekipa koju najviše ne vole je Inter, sa 24% što je jasno, jer navijači Juventusa kojih je najviše, "crno-plave" posmatraju kao najvećeg rivala.

Milan mrzi samo 10%, koliko i Romu, koja najveće protivnike ima među navijačima Lacija.

Politička opredeljenost?

Najviše levičara ima među navijačima Rome, Intera i Napolija. Ekstremnih desničara, i to znate, među Lazijalima, a umerena desnica, i to je jasno, Milan, zbog Berlusconija.

Juventini?

Njih politika najmanje zanima, a opredeljeni su uglavnom za partije centra i oni su najumereniji kada su politički stavovi u pitanju.