23.10.15.

Upoznajmo protivnika - Sassuolo

Kada je prije 2 godine, u svojoj prvoj sezoni u najvišem rangu, Sassuolo serijom spektakularnih (i pomalo sumnjivih) rezultata izbjegao ispadanje u drugu ligu, krenuo je uspon toga malenoga kluba u gornji dom talijanskog nogometa, uspon koji traje i dan danas. Ekipa koju s velikim uspjehom vodi trener Di Francesco po meni je najveće osvježenje lige do sada.

Koliko dobro su u stanju odigrati, dovoljno govori nadimak kojega su u međuvremenu dobili - ubojica divova (ammazza grandi)! Momčad koja je smijenila već jednoga trenera Milana (Allegrija), a uskoro bi mogla i drugoga.

O treneru Sassuola sam već pisao u lanjskoj ediciji ove teme, nisu ga mijenjali, nisu imali ni razloga. Di Francesco je jedno od većih osvježenja na trenerskom nebu talijanskog nogometa, deklarirani navijač Rome baš je njima znao zadati velike brige, iako ne kao nama...

U 4 susreta sa Sassuolom imamo samo jednu pobjedu, to dovoljno govori koliko su nam nezgodan protivnik, a pri tome ne računam kup susret, kojega smo isto izgubili!

Sassuolo je ekipa koja ima prepoznatljivu igru, igra uvijek istim sustavom 4-3-3, često se nadigravaju, nisu defanzivna ekipa koja misli samo na obranu, dapače često se otvore i igraju "va banque" na gol više, znaju igrati spektakularno i jako su zanimljivi za gledati.

Velike zasluge za strmi uspon kluba otpadaju na vlasnika Giorgia Squinza (stari milanista), čovjeka koji je šef udruženja talijanskih poduzetnika (nešto slično tome), i sam vlasnik jedne ili više kompanija, tako da novac više nije problem, ali to ne znači da se ponašaju kao pijani milijarderi. Igrače selektiraju po principu mladi potencijali na kojima će se moći mnogo zaraditi i star(ij)i iskuniji legonari sa iskustvom igranja u drugim klubovima u ligi.

Njihova najjača karika, napad, doživjela je facelift kada je Zaza prodan Juventusu, a istim putem uskoro bi mogao i njihov najbolji igrač Berardi, čovjek koji ima s nama neki problem, skoro nam uvijek zabije. Lijevo krilo je dosada bio Sansone, ali izvrsna forma Antonija Floro Floresa gurnula ga je na klupu, jer je Floro Flores trenutno najbolji njihov igrač, a to će i ostati dok Berardi ne pokupi formu. Zazin nasljednik je Defrel, kupljen iz Cesene, odličan potez jer se radi o igraču koji je u dobroj sezoni u stanju zabiti 10-ak komada. Veza je manje-više ostala ista, jedino umjesto Biondinija koji je već u godinama sve više igra Duncan, došljak iz Sampdorije. Obrana je već sezonama ista, u najboljem sastavu glasi: Vrsaljko, Cannavaro Jr., Acerbi i Peluso. Netipično za takve ekipe je to što imaju jako puno Talijana, a Di Francesco se ne libi dati priliku mladim igračima.

Dakle stvar je jasna: najveće prijetnje su 17,5 mil. eura vrijedni Berardi i Flores, koji igra u sjajnoj formi. S bokova prijete i Vrsaljko i Peluso, a sredina je fizički jaka i dominantna, prijete iz prekida, također. Uopće nije protivnik na kojem se valja vaditi, očekujem da iskrvarimo da pobjedimo, a remi mi se čini najrealniji.

Na Milanisti-Forumu, objavio ćlan foruma mediano