14.11.15.

U susret derbiju, 1. deo: Juventusov napad

Izgubivši tijekom mercata Pirla, Teveza i Vidala, Juventus je apsolutno izgubio i igrački identitet, više napadački nego obrambeni, s obzirom na karakteristike navedenog trojca. Dovedene su brojne zamjene, ali općenito mišljenje je bilo da je Juve doveo barem jednog napadača previše.

Zna se da je Allegri pobornik 3 ofenzivna igrača, sad je samo pitanje kako ih raspodjeli na terenu, da li koristi krila i 1 centarfora ili 2 napadača i jednu polušpicu. On preferira sustav 4-3-1-2, što je razlog da su cijelo ljeto ganjali trequartistu, Draxler je bio najbliže Torinu, ali su se predugo cjenkali misleći da se neće pojaviti konkurencija. Znamo kako je to završilo...

Ipak, uspjeli su reagirati brzo i doveli su Cuadrada - pun pogodak! Sada kada su se oporavili i drugi bitni igrači, a najbitnje Khedira i Marchisio, mislim da je Allegri u 4-3-3 našao najbolju formulu za budućnost. Najveći problem mu je lijevo krilo, na koje pokušava gurnuti Moratu, koji se tamo baš ne snalazi najbolje. Već sam pisao o tome da 4-3-3 nudi najviše balansa, nabolji omjer i kompromis između napadačkog i obrambenog nogometa, uz naravno mogućnost brze tranzicije u oba pravca. Jedan od razloga prebacivanja je i nešto neuvjerljivija obrana "Stare dame" ove sezone, prečesto za svoje standarde vade loptu iz mreže (o tome više u obrambenom dijelu).

Juventusov napad počinje od obrane. Max, za razliku od Contea, nije pobornik totalnog presinga, kontrole terena u svakom trenutku i mahnite potrebe za kontrolom utakmice. On u ponekim periodima da ekipi neke minute za predah, tada se svi povuku bliže svom golu, skupe se i suze zone, makar su i tako opasni jer preko Cuadrada i Pogbe mogu brzo donijeti loptu naprijed u tranziciji, a i Morata je prilično brz, Zaza također izvrsno napada prostore svojim pametnim kretnjama. Ali kada odluče napasti, rade to smisleno. I ujednačeno. Dokazano brojkama.

Iako sam mislio da će zbog izvrsnog Cuadrada forsirati desni bok, napadi su ujednačeni u postotak. Po 35% po stranama i 30% kroz sredinu, što je gotovo pa idealno. Podatak koji zorno pokazuje da Allegri pazi da ne postanu previše predvidljivi i time sami sebi umanje manevarski prostor u napadu.

Sa sredinom Khedira-Marchisio-Pogba, imaju puno zanimljivih opcija. Marchisio je meni po stilu blizu da naslijedi Pirla, iako je manje kreativan, ali više pokretljiv. Kada nije bio centralni vezni, funkcionirao je odlično kao box2box. Ima sjajan osjećaj za prostor i često utrči u rupe koje se otvore kretnjama drugih igrača ili situacijom na terenu. Za jednog veznjaka, često se znao naći u gol šansama, a ima i dobar postotak realizacije istih. U zadnjih par sezona jako popravio pas igru, a pregled igre mu je uvijek bio odličan. Fizički je jak, duele rijetko gubi, sve skupa ga čini najboljim baš na mjestu koje trenutno okupira.

Po stilu vrlo dobar partner mu je Khedira, koji će pokriti sve nedostatke Marchisija i još ga upotpuniti. Khedira nikada nije bio čisti zadnji vezni, uz to najbolje funkcionira baš u ovom sustavu sa 3 veznjaka, dosta je jak na lopti, često uputi točan zadnji pas koji stvori šansu ili asistira. Defanzivno ima dosta nedostataka, ali napadački je vrlo dobar. Iako je pomalo spor, to nadoknađuje time što je uvijek pravovremen u dodavanjima, a najviše voli surađivati sa bekom i krilom na svojoj strani, gdje s njima često načini trokut i kroz dodavanja stvore višak ili naprave overlap za neometan ubačaj. Također, uvijek je na zoni 20-ak metara da uskoči iz drugog plana na odbijenu loptu, gdje ili završi šutem ili pokrene drugu akciju. Ako je sposoban povratiti 80% forme iz 2010.-2012., bit će opako pojačanje.

Na kraju Pogba, sve se manje-više o njemu zna. Strašan talent, fizički i tehnički dominantan, taktički još dosta prostora za napredak. Na početku sezone pomalo okovan zbog cijene, broja na dresu i prevelikih očekivanja da nadomjesti odlazeće, ali dojma sam da hvata zalet i formu. Napadački ima najveće ovlasti od navedene trojke, krasi ga dobar dribling, izvrstan udarac i dug korak s kojim osvaja prostore. Ipak, mora pod hitno popraviti igru bez lopte, jer se ponekad čini da nije dovoljno aktivan ako akcija ponekad ne ide preko njega. Uz to je i igrač poteza, kadar udarcem izvana riješiti utakmicu. Zbog svoje konstitucije traži i treba prostora. Ako ćemo govoriti o nedostacima, mora više gledati suigrače u boljim pozicijama i popraviti pas igru, jer ima potencijala i da bude top paker, a onda će biti kompletan paket i igrač vrijedan 100 mil. eura.

I jedan zanimljiv podatak: s njima trojicom kad igra, Juve ne gubi...

Prednja trojka se stalno rotira, još uvijek među njima nema kemije, pa Max kombinira, traži dobitan paket, sad su više-manje svi zdravi, pa ne sumnjam da će se vrlo brzo iskristalizirati dobitna kombinacija.

Cuadrado je baš onaj pravi krilni napadač, napada liniju dok ne uđe u opasnu zonu, onda sječe prema unutra i napada gol ili asistira. Radi se o možda najjačem dribleru lige, osobito pogodan za razbijanje bunkera jer driblingom rješava situacije 1 na 1, pa pravi višak. Pokriva mnogo terena, pa iako nije neki defanzivac, fizičke karakteristike mu omogućavaju da pokrije cijelu desnu stranu. Ima strahovitu moć ponavljana i prava je napast! Trenutno jedan od najboljih igrača Juventusa.

Morata je napadač koji, izuzev Cuadrada, najviše voli biti u kontaktu s loptom od svih Juveovih napadača. Vrlo je direktan i okomit, iako loše igra leđima okrenut ka golu, sve nadoknađuje brzinom, prodornošću i okomitišću. Krasi ga velika mentalna snaga, zabija u velikim utakmica, ima pravi pobjednički mentalitet. U zadnje vrijeme okupira poziciju lijevg krila, ali samo na papiru. U stvarnosti je puno bliže Mandžukiću, nego lijevoj aut-liniji, ili uđe u međuprostor u sredinu, gdje pravi višak ili prima loptu neometan, dosta česta i uigrana kretnja jer tako oslobađa prostor iza leđa za Pogbu kad se ubacuje ili tko god igra na krilu, inteligentno se kreće. U zadnje vrijeme dosta popravio pas igru i defanzivni angažman, a također ima i solidan udarac. Lijeva noga mu čak i nije loša, ima dobar dribling iz trka. Morata nije klasična devetka, teški for, ali je i više od obične ""seconda punte".

Mandžukić je možda ponajbolji napadač europe što se tiče igre glavom, dosta sudjeluje u build-up igri i s njim obrana doslovno počinje on najisturenijeg napadača. Nije nešto posebno ubojit, ipak je do kadetskih dana bio krilo, a ne napadač, ali ako mu se pripremi dovoljan broj šansi, zabit će gol. Jako ovisi o suigračima i loptama s boka, tako da će često gledati desno ka Cuadradu i Lichtsteineru očekujući neki ubačaj. Tehnički nije na nekoj zavidnoj razini, dribler nikada i nije bio, ali je pravi borac i nikada ne odustaje. Hrabar je i ne boji se staviti glavu tamo gdje mnogi ne bi niti djon. Trenutno mu najveći problem predstavlja Juveov način igre, premalo ubačaja i dugih lopti, previše kratkih dodavanja, u prostor, sitni vez, u širinu... to Mario ne voli, on voli okomitost, voli ubačaje sa strane, niske, visoke, to on posprema.

Dybala se prilagodio bolje nego što su mnogi mislili. Iako još kao igrač daleko od gotovog, pokazuje natruhe velikog talenta. Ni sam nisam 100% siguran koja mu je najbolja pozicija, zato ću ga osloviti kao ofenzivca. Voli zabiti, ali voli i asistirati. Nezgodan lijevak, ne nadire iz 1. plana nego onako kao malo sa strane, iz pozadine, s poludistance, s poluboka. Jako zanimljiv igrač. Pomalo slabašan, slab u duelu, ali znalac! Tehničar, zna sve s loptom, prava mala napast. Bit će veliki igrač, siguran sam. Njemu trenutan način igre "Stare dame" ide u prilog, budući da je 86% Juventusovih dodavanja ide po zemlji, kratki pasevi, od noge do noge.

Juventus je ekipa koja kontrolira igru, ima visok postotak posjeda (58%), upućuje dosta udaraca, fizički su užasno jaki, posebno odozada, pa stoga su i jaki u prekidima, iako ne posebno ove sezone koliko prijašnjih, samo 1 gol iz prekida, naspram 11 iz tzv. "open play" situacija. Znači, jedan polufenzivan stil, sa puno kontrole, tempa, pritiska, ali i fazama odmaranja, prepuštanja inicijative. Često im se događalo da prvi prime, onda krene uragan! Takav pritisak, rijetko se viđa. Stvaraju razmjerno puno prilika, ali im realizacija dosta šteka ove sezone, valjda neće krenuti protiv nas... Opasnost prijeti iz 16-erca (Mandžo), s boka (Cuadrado), iz sredine (Pogba), s klupe (Dybala), iz prekida (tornjevi iz obrane), dakle maksimalna koncentracija, nula pogrešaka, i možda uspiješ ne izgubiti...

Za Milanisti-Forum, napisao član foruma mediano.