15.11.15.

U susret derbiju, 2. deo: Milanova odbrana

Miha je imao odličnu ideju, ali trebao je znati da ju nema s kime provesti u djelo. Osim ako je mislio da će mu Romagnoli srediti baš sve probleme, a toliko naivan vjerujem da nije... Ideja visokog presinga i zonske obrane s ovim igračima kakve ima je luđe od samoubojstva.

Ipak, prelaskom na 4-3-3 dolazi do blage konsolidacije, ponajprije zbog toga što je obranu ipak pomaknuo 5-10 metara bliže golu, a u fazi obrane taj 4-3-3 više je nalik 4-5-1, nego ičemu drugome, što je višak igrača u sredini, a njezinim napučivanjem smanjuje se manevarski prostor protivniku u fazi napada.

Sasvim je jasno da Milanov problem što se tiče obrane nisu samo obrambeni igrači, nego timska obrana koja je baš loša! Primili smo 16 golova, u jednoj utakmici najviše 4, u demontaži od Napolija na San Siru, ali smo u zadnje 3 utakmice dva puta ostali čiste mreže. Od tih 16, malo manje od 60% je iz prekida, ili neposredno nakon prekida, znači kad je obrana na neki način postavljena i očekuje loptu otkud već treba doći. Što znači da su posljedica više individualnih pogrešaka nego lošeg sistema.

A s time se opet vraćamo na početak, a to je nedostatak kvalitete. Pojedinačne. Sjetite se 1. kola i gostovanja kod Viola. Poraz 2:0. Ely dobio crveni nakon 2 prekršaja nad Kalinićem, iz jednog je pao gol iz slobodnjaka. Violini veznjaci su nas ubili okomitim loptama, a naša obrana im je obilato pomogla stajući maltene na centru, dobar veznjak tu gurne loptu u prostor i u problemu si, pogotovo ako nemaš stopera sprintera, a niti jedan naš, osim Zapate, to nije. Protiv, recimo, Napolija slično: ili prekidi, ili kontre i polukontre, pa pokoji udarac iz daljine. I skupi se toga.

Bolja igra u obrani se poklopila sa promjenom na golu, ali i promjenom formacije. Ako ćemo govoriti pojedinačno, o Lopezom padu forme sam govorio i prije nego ga je Miha maknuo s gola. Nedopustivi golovi za vratara tog renomea, vratara koji je spremio Casillasa na klupu, vidjelo se da to nije taj Lopez. Osim onom mrtvacu Icardiju u 45', ne pamtim neku njegovu veliku obranu ove sezone. Iako nam vratar na početku nije bio problem, to je možda postao, stoga je promjena bila logična. O Donnarummi ne mogu puno, premali je uzorak utakmica, samo ću reći da je dosta hrabar za svoje godine i da solidno reagira na izgledne prilike, nekako se raskrili, a onako velik pokrije puno gola. I da, ispucavanja su mu vrlo vrlo precizna.

Abate ove sezone ima jako puno problema! Defanzivno nikad nije bio vrh, što je i logično jer se radi o prirodnom krilu, koji je prinudno postao bek, čak i vrlo dobar bek, iako nikad svjetska klasa, ponajviše zbog tih problema u obrani. Ili se previše zaigra, pa ostavi čovjeka samog, ili sve dobro poprati, ali mu igrač svejedno ostane iza leđa i zabije bez problema. O njegovoj naivnosti i nasjedanju na lažnjake da i ne govorimo! Nekad se baš pošteno nasmijem.. Bezbroj glupih prekršaja, nabijanja u korner iz kojega padaju golovi i sl. U napadu je barem lani nudi dosta početkom sezone, par asistencija, stalni overlapovi, bio važan u tranziciji donošenjem lopte na suprotnu polovinu u trku, bilo je to dosta dobro. Ali ove sezone blaga katastrofa i naprijed i odozada, pa nije čudno što je ćešće na klupi od kolega, izuzev Calabrije, dakako.

De Sciglio igra toplo-hladno sistemom, s dosta više hladnoga. Iako je važan član Conteovih Azzurra, za Milan nikako da postane ono što mu je zapisano prije par sezona. Proglašavan Maldinijevim nasljednikom, samo je ponekad pokazao kakav potencijal zaista posjeduje. Ipak, polivalentan je, može na oba boka, treba reći da je popravio igru lijevom nogom, rekao bih da je napadački bolji kad igra lijevo, a obrambeno je podjednako... siv. Treba reći da od svih bekova najviše ubacuje, ali on također ima sličnih problema kao Abate, ima dosta slab osjećaj za prostor, pa zaboravi čovjeka kojega bi trebao čuvati. Ponekad se također užasno loše postavlja, primjer je Kishnin gol u Rimu, za kojega su svi poletjeli okriviti Donnarummu, a De Sciglio mu ostavio hektar prostora da poentira...

Što se Calabrije tiče, vrijedi isto kao i za Donnarummu, osim što sam zapazio da ima jako puno smisla za napad, voli loptu, voli sudjelovati u gradnji igre, ima solidan dribling.

Antonelli me ničime nije oduševio ove sezone, dapače! OK, zabio je Chievu za pobjedu, ali inače ne pruža naprijed ono što sam očekivao od njega, ako ćemo iskreno. Defanzivno, nije loše, djeluje mi iskreno najsigurnije od svih bočnih igrača, treba napomenuti da na svojoj strani ima mladog Romagnolija, kojemu je potrebno tutorstvo, vjerojatno oprez u fazi napada proizlazi iz potrebe da ne ostavlja Alessia na vjetrometini, ako izgubimo loptu u tranziciji, pa ostanemo s kojim čovjekom manjka odozada.

Romagnoli je naš golden boy, jedini 100% siguran igrač odozada, iz 2 razloga: prvi je (pre)velika odšteta plaćena Romi za njegov igrački karton, drugi je (pre)veliki talent kojega posjeduje i uvjerenje da je igrač koji može dostići visine jednoga Neste ili Cannavara. Jer dečku je tek 20 godina, treba istrpiti greške kojih ima i kojih će dalje biti, do sada nije bilo posebno dobro, ali je bilo korektno, prolazno. Nije sad pravio očite greške koje su rezultirale golovima, više je to bilo posljedica tuđe greške, koja se nastavljala, pa zakačila i njega (Udinese, Torino...), ili recimo manjak koncetracije i iskustva (Palermo), što će doći s vremenom, siguran sam! U zadnjih par utakmica to izgleda dosta bolje, prije je bilo malo problema u postavljanju, procjeni situacije, procjeni gdje će lopta doći i slično. Sada se pametnije postavi, pravi bolje prekršaje, a ne kao protiv Genoe, kada je morao praviti faul za isključenje zbog tuđe greške. Zapazio sam da je dosta moćan u skoku i da je snažan u duelu, ima solidnu anticipaciju pa skupi podosta blokova, a to će s iskustvom još dodatno popraviti. Nije prebrz, ali to nije nešto što je presudno za njegov razvoj, očekujem da će u derbiju voditi teške bitke s Madžom (ili Zazom).

Zapata osim brzine ne posjeduje nijednu osobinu koja mu jamči da bude dobar stoper za ovu ligu. Zakinut je za situacijsku inteligenciju pa ga prečesto nasamare. On je prvi koji će ispasti kad nas se napada na postavljenu obranu, a o glupim i nepotrebnim faulovima da i ne govorim. Recimo, pravi primjer koliko dobar i koliko loš može biti je utakmica protiv Udinesea, kad se jasno mogla vidjeti njegova najbolja i najgora strana...

Alex se lagano diže, smatram ga odličnim tutorom za Alessija, ima optimalan spoj brzine, agresivnosti i fizičke snage za stopera, a sada kad se fizički doveo u optimum, prvi put valjda po dolasku, zbilja je odličan, ako već ne izvrstan. On redovito skuplja najviše blokova, što je rezultat iskustva i dobrog postavljanja, kao i anticipacije. Ne treba zanemariti i njegov dobar udarac, u prošlosti je često znao zabijati (Chelsea), iako kod nas tek to treba pokazati. Tehnički nije na najvišoj mogućoj razini, ali nije ni truba, duga lopta mu nije nešto sjajna, ali ne riskira niti ne kemija, odigra prvom do sebe korektno i to je to! Također, zna povući snažno naprijed, u trku, onako kako samo to Brazilci znaju (sjetite se Lucia!), ali ne radi to glupo i nerezonski, nego samo kada nema druge, kada smo u rezultatskom nedostatku ili kad treba probiti blok.

Mexes je po meni drugi najbolji mogući tutor za mladog Alessija. Radi se o beskompromisnom borcu, igrač sjajan u skoku, imponira snagom, dosta se dobro pozicionira i dobro markira čovjeka. Ima 2 velike mane: dobije žutu minutu, pa radi sranja (Mauri), a druga je sporost, koja ga počesto dovodi u probleme. Ali to je igrač sa više od 10 sezona iskustva igranja u Serie A, zna sve što treba znati, prema tome nemam ga ja sad što analizirati, sve se o njemu manje više zna.

Za Elyja vrijedi sve što i za ovu dvojicu mladaca, premali uzorak, odnosno premalo minuta za neke konkretne analize. Za sada, iskreno, ne vidim ga kao igrača koji može Milanu nešto donijeti...

Što se ostalih igrača tiče, logično da NDJ i Monty najviše pridonose fazi obrane, zbog pozcije koju igraju. Posebno se to odnosi na Nigela, koji je pravi hard core defanzivni veznjak! Često se znao spuštati između stopera, gdje je bio maltene treći stoper. Monty ne igra tako, igra bliže prema naprijed, više sudjeluje u gradnji igre, a manje u njenome kvarenju, iako jedan podatak koji je mene osobno iznenadio, a to je da Montolivo ima najviše oduzetih lopti u cijeloj Serie A, a to mislim da dovoljno govori o njegovoj defanzivnoj igri.

Od ostalih, treba izdvojiti Kucku koji me dosta ugodno iznenadio svojom obranom. Poli standardno nudi puno trke, iako premalo kvalitete, a Bertolacci je bio dosta dobar protiv Lazija u fazi obrane i posebno tranzicije.

Da rezimiramo: i dalje, nakon svih tih godina, smo loši u defanzivnom prekidu, a očajni smo i protiv vještih pakera koji turaju precizne i dobre dubinske lopte, iako je njih objektivno dosta teško teško braniti. Također, pate nas vješti individualci koji vole loptu, vole duel, dribling i općenito napadati s loptom u nogama, evo nedavnog primjera sa Alejandrom Gomezom. Vrlo zanimljivo, sve ono što recimo ima Juventusov napad, jeli...

Za Milanisti-Forum, napisao član foruma mediano.

(1. deo: Juventusov napad)