17.11.15.

U susret derbiju, 3. deo: Juventusova odbrana

Prošlih nekoliko sezona, sad već 4 ili 5, obrana "Stare dame" veliki je adut i kamen temeljac svih njihovih uspjeha i titula. Ti dečki su zajedno maltene ostarili, na čelu s možda najboljim vratarom svih vremena Buffonom. Svi se jako, jako dobro međusobno poznaju i točno se zna što se od koga može očekivati i dobiti. Taktički su strašno jaki, daleko najjači u ligi, možda čak i u Europi. Fizički su moćni u svakom pogledu, imaju hrpetinu iskustva i usađen pobjednički mentalitet, koji su primili od bivšeg trenera Contea i njegovog načina rada.

Baš Conte, a sada i Allegri od te skupine momaka učinili su jednu fleksibilnu, snažnu i teško prolaznu cjelinu, bilo da igraju sa 5, 4 ili 3 igrača u zadnjoj liniji. Taktička i sistemska raznovrsnost koju posjeduju i slijedom toga iskustvom stečena situacijska inteligencija nešto su što se, čisto obrambeno gledano, rijetko postiže u ovo doba modernog nogometa, ospjednutog lažnom atraktivnošću i zatrovanog nestvarnim statistikama Messija i C. Ronalda...

Da se vratim na temu: ono što Juventus ima u recimo Barzagliju, Bonucciju, Chielliniju i Evri nema niti jedna momčad na svijetu! Kad njih 4 igraju skupa, tim redom, oni se mogu doslovce iz napada u napad transformirati u obranu sa 3 ili 4 igrača u liniji, a možda čak i 5, ovisno o potrebi. Razlog je jednostavan: jer znaju i mogu!

Barzagli je nekad davno bio desni bek. Nikako ne ubitačan ili super ofanzivan i moderan, ali koretkan desni bek koji odradi sve što se od njega traži. Pogotovo u obrani.

Bonucci je sjajan stoper, a po potrebi je u stanju bez greške odigrati Beckenbauerovski na poziciji srednjeg halfa, odnosno srednjeg u liniji 3 odozada.

Chiellini je, to svi znamo, jedan od ponajboljih svjetskih stopera sezonama unatrag, unatoč svim njegovim (ne malobrojnim) manama, ali ako zatreba, spremno će i na lijevi bok; još ga se sjećam kada je u svojim počecima, onako nezgrapan i smiješnog trka, špartao lijevim bokom pokušavajući probiti stranu i ubaciti u 16...

Evra je prekaljeni internacionalac, sa gomilom iskustva, jedan od rijetkih igrača koji se uspio prilagoditi ligi, a došavši iz Premiershipa, lige tako drugačije u odnosu na Serie A, više puta je ponovio da ovdje uspijevaju samo najbolji, a čak i on je ima mnogo problema u prilagodbi. Kad Juve odluči prebaciti na 5 u vezi, eto Evre skroz na boku, prvi do Pogbe, spreman probiti bok, oduzeti loptu, napraviti višak u sredini i sl.

Dodajte ovoj jednadžbi još i izvrsnog Lichsteinera (nije bezvraga nadimak Swiss-Express), onda dobivate skupinu momaka spremnih odgovoriti svim izazovima i zadaćama koje pred njih stavljaju njihov trener i protivnik, ovisno o potrebi.

Pa u čemu je onda problem ove sezone, pitat će se mnogi od vas? Problem je što obranu ne igraju samo obrambeni igrači, nego cijeli kolektiv! Problem je što veza do prije dva kola nije bila standarizirana ni kompletna, problem je što napad i ostala pojačanja još nisu do kraja "kliknuli".

Problem je, konačno, i to što Buffon ove sezone nikako nije onaj pravi... Postotak obrana od 64,6 % upućenih udaraca i nije neki sjajan rezultat. Jedino njegov renome i saznanje da je u pitanju samo trenutan pad u formi, razlozi su što Neto još uvijek nije dobio pravu priliku da dokaže ono što je govorio početkom sezone - da je došao u Juve da spremi Gigija u igračku mirovinu. Hrabre najave; na kraju krajeva, Neto je izvrstan vratar, ali teško da će se to dogoditi uskoro, jer Buffon nije samo izvrstan vratar, on je i vođa! Vojskovođa, lider u svakom smislu te riječi. Njegov značaj u ekipi prevazilazi igračku komponentu, to je svima jasno! Pa ipak, s njima dvojicom, Juve ima najjači vratarski par u ligi, bez puno dvojbi oko toga.

Desni bok je inače rezerviran ja Švicarca s dugačkim prezimenom, koji je imao nekih problema, čak je imao i manji zahvat na srcu, ali vratio se furiozno, golom u Moenchengladbachu. Još više je radovala njegova uobičajena srčanost, borbenost, moć ponavljanja po kojoj je već postao dobro poznat. Licht je u dobrim odnosima s loptom, tako da ju rijetko izgubi bezveze, uvijek napravi nešto svrsishodno s njom, pa unatoč godinama koje su se nakupile, Švicarac ostaje moćno oružje Juventusa. Kad ga nije bilo falio je. Ni Padoin ni Caceres to ne mogu odigrati adekvatno. S Barzaglijem je to bilo OK (posebno protiv Intera - Andrea me oduševio u toj utakmici), ali ako je spreman, Lichtovo mjesto je zagarantirano!

Bonucci je sjajan igrač koji je dolaskom u Juve postigao ono što je nekada u prošlosti pokazivao da će možda biti! Kompletan stoper, sjajan igrač koji je često, posebno kad igra srednjeg halfa, i glavni kreativac svoje ekipe. Dodavanja su mu strašno precizna, ima pregled igre dobrog veznjaka, a duga lopta mu je posebno točna. Oružje je to koje Juve često koristi, više doduše kod Contea nego kod Maxa (Allegrija navodno strašno nervira kad ju Leo zabunari naprijed...), ali mogu se sjetiti nekoliko primjera kada je na taj način napravio izravnu asistenciju ili u najmanju ruku skemijao opasnost. Njegov najveći nedostatak je njegov ego - svadljiv je, arogantan, nema skrupula i za pobjedu gazi preko leševa, počesto me nasekira dok ga gledam, na način na koji to može samo Busquets... Još je dovoljno mlad da ostane Juveov kamen temeljac barem još kojih 4, 5 sezona, pa iako se spominje neko inozemstvo i sl. sumnjam da će Leo mijenjati klupske boje, a ako da, to će biti neki manji klub u Italiji... Pišući ovo sinulo mi je da je Bonucci od svih Juve-defanzivaca najopasniji pred protivničkim golom (svi se sjećamo sjajnog gola protiv Rome), a i zna matirati iz skoka, u kojem je moćan.

Chiellini je već drugu sezonu zaredom, po mome skromnom sudu, u blagom padu forme. Možda se to ove sezone počinje manifestirati i na njihovim rezultatima, a možda je to samo moj dojam koji zavarava, ali to nije ono što on zna i može! Ovo je nekih maksimalno 80% njegovih najboljih partija u karijeri, pa ipak i takav je još uvijek dosta dobar igrač, dapače izvrstan! Njegov najveći "forte" su snaga, duel, skok. Relativno je pokretljiv, unatoč velikim ekstremitetima, ali dosta se slabo služi desnom nogom. Oduvijek sklon padu koncentracije i žutoj minuti za vrijeme utakmice, koja rezultira ili golom, ili penalom, ili kartonom. Te stvari mu se znaju događati sve češće. Posebno ovaj dio vezan za glupe prekršaje u opasnim zonama, što je također nepotrebno. Prije (više nego sada) bio je važan igrač u tranziciji, s obzirom na dug korak mogao je donijeti loptu debelo u suprotnu polovinu, on to radi najbolje od svih crno-bijelih. Slično kao i za Bonuccija, ima ove karakterne minuse koje ja prezirem kod nogometaša. I jedan i drugi bi mi bili sto puta simpatičniji da nisu tako nogometno pokvareni, a posebno je Giorgio sklon provokacijama, podmetanjima, svađi, sukobima. Ipak, i dalje jedan od najkonstatnijih i najkvalitenijih defanzivaca. Preživio je Ogbonnu, preživjet će i Ruganija i ostati drugi (ili treći) kamen temeljac "Stare dame".

Evra i Alex Sandro se sjajno nadopunjuju, iako potonji nije još prošao fazu aklimatizacije (očekivano), sve je bolji i konretniji u nastupima. Radi se o dobrom ofenzivnom beku, malo manje dobrom defanzivnom, ali sve u svemu zanimljiv igrač, s dosta potencijala. Moram ga pogledati još koji puta da steknem pravu sliku, ali ovo što sam do sada vidio mi govori da se radi o dobrom potezu Marotte, još jednim u nizu... O Evri se manje-više sve zna, ušao u dobru formu, ali to je otprilike to, njegov zenit je tu negdje, ne može on puno bolje od ovoga što sada pruža.

Barzagli je Barzagli, prva obrambena zamjena, nudi tu taktičku raznovrsnost i fleksibilnost, može na beka, može na stopera i sve će odraditi korektno!

Što se utakmice u subotu tiče, očekujem da izađu sa 4 odozada: Licht, Bonucci, Chiellini i Evra. Njhova provjerena i najjača postava protiv našeg ne baš uvjerljivog napada, o kojemu više u slijedećem tekstu.

Na Milanisti-Forumu, napisao član foruma mediano.

(1. deo: Juventusov napad, 2. deo: Milanova odbrana)