5.11.15.

Upoznajmo protivnika - Atalanta

Iako im se, s obzirom na kadar, i na postojanje poneke slabije ekipe, nije predviđala grčevita borba za opstanak, niti ovako dobar start Atalante nikako nije bio očekivan. Ali, i to samo naizgled, jer kad se pobliže pogleda kakve je sve prekaljene profesionalce okupio trener Edy Reja, ovakav start možda više i nije tako iznenađujući. Još kad se uzme u obzir da je Reja najiskusniji trener u ligi, dobiva se jedan kompletni paket za sredinu tablice, na kojemu će i mnogi jači polomiti zube. Ali dokaz da tu ipak nedostaje klasnih igrača su i nedavni rezultati, jer kako drugačije tumačiti da jedna ekipa u par dana najprije dobije Lazio 2:1, a iduće kolo izgubi od Bologne koja do tada nije nikoga pobijedila 0:3?

Atalanta je izvrsni domaćin, jer su od svojih 17 bodova njih 13 uzeli doma. U tom kontekstu je sreća što protiv nas igraju u gostima. Ekipa su koja gaji zaninmljiv, otvoren i napadački nogomet, nešto što je svojevrsni trademark Edyja Reje (gol-razlika 13:14). Usvojili su i taj napadački sustav 4-3-3, s kojim igra sve više ekipa u Serie A, što nije čudno, jer realno nudi najviše balansa i kontrole, nešto o čemu je Mihajlović nedavno govorio.

Obrana je, izuzev mladog i talentiranog Sportiela na golu, superiskusna. Ističe se odlični Drame na lijevom boku, a u srcu obrane ove sezone briljira Stendardo, iako više nije u cvijetu mladosti.

U sredini je novajlija iz Heerenveena de Roon pravo osvježenje lige, vrlo je dobar na mjestu zadnjeg veznog igrača. Pomažu mu Kurtić i Grassi, o kojemu ne znam puno, ali znam da se Cigarini polako vraća, kad bude 100% bit će veza još i jača.

Napad je aposlutno najjača karika ove Atalante. Desno krilo Moralez je pravo krilo-paker, o čemu svjedoče 4 asistencije. Lijevo krilo je i zapravo njihov najbolji igrač Alejandro Gomez, živa vatra, asistent, strijelac, dribler, sve! Izvrstan igrač koji bi imao mjesta i u jačim klubovima od ove Atalante. Centarfor je Pinilla, Čileanac se odlično snašao po dolasku, u međuvremenu sasvim istisnuvši dotada nedodirljivoga Germana Denisa, koji je pravi gol igrač, poacher sa fino urođenim osjećajem za gol. Trenutno baš i nije u sjajnoj formi, a Pinilla više radi za momčad, otvara kretnjama prostor za njihova opasna krila, pogotovo lijevo, stoga ima prednost.

Sve u svemu, radivši ovu analizu malo sam zabrinut sada, jer se radi o dosta dobroj ekipi koja će tražiti oporavak od teškog poraza u zadnjem kolu. Razlog moje brige je taj što smo desetkovani i to što bi nam mogao malo porasti ego nakon zadnje pobjede, pa angažman možda ne bude na razini iz Rima. Plus i nadolazeći derbi sa Juventusom, sve su to razlozi za brigu, stoga i minimalna pobjeda uz ružnu igru bi bila sjajna i odličan pokazatelj stanja ekipe pred navedeni derbi u Torinu.

Na Milanisti-Forumu, napisao član foruma mediano.