27.11.15.

Upoznajmo protivnika - Sampdoria

Onog trenutka kad je kontroverzni predsjednik Sampdorije Massimo Ferrero odlučio kao Mihajlovićevog nasljednika imenovati Waltera Zengu, moglo se naslutiti da ova sezona, ili bar njen početak neće donijeti mnogo dobroga za velikana iz grada svjetlosti. O trenerskom radu dotičnoga osobno nemam neko visoko mišljenje, a moje mišljenje na njegovu žalost mahom dijeli i struka, kao i eminentni stručnjaci i analitičari, ljudi koji su (vrlo dobro) plaćeni da izraze svoj stav i mišljenje o svemu i svačemu. Stolica mu se počela tresti još u kolovozu, nakon ispadanja od Vojvodine u pretkolu EL, a nakon početka lige svaki negativni rezultat ili serija istih izazivali su buru reakcija, imenovali su se razni nasljednici i slično.

Ferrero je čovjek koji po vlastitom priznanju ne zna puno o nogometu, ali je za novog trenera instalirao čovjeka koji o njemu zna gotovo sve! Vincenzo Montella jedan je od ponajboljih mladih talijanskih trenera nove generacije, vrlo uspješni bivši napadač pokazuje visoku trenersku inteligenciju, njeguje jedan tehnički, kvalitetan nogomet, sa hrpom onoga što stručnjaci nazivaju mrtvim posjedom prije kobnog ugriza - nešto što je do savršenstva razvio Ancelottijev Milan u prošlom desetljeću ovoga stoljeća. Majstor taktike, svoje igrače prešaltava poput vojnika na bojnom bolju, u stanju je izmijeniti i po nekoliko formacija u istoj utakmici, ovisno o brojnim faktorima, ali u izboru rijetko promaši. Trener koji je sa svim svojim ekipama zadavao brojne glavobolje, Milanu u subotu navečer dolazi u grad mode vrlo ljutit i vrlo motiviran da pokaže i dokaže kako je poraz od Udinesea bio prvi mačić koji se u vodu baca (grozna izreka op.a.), voljan donijeti onaj pozitivni šok koji se obično dogodi kad se promjeni šef struke.

Osim Montelle, problem predstavlja i sama ekipa Sampdorije, ne puno izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Vrlo dobro poznaju našeg sadašnjeg trenera i njegove metode, znat će na vrijeme prepoznati sve promjene koje osjete u našoj postavci ili taktici, promjeni pristupa i slično. Naša trenutna forma je slična njihovoj, stagnacija s tendemcijom daljnjeg opadanja, ali nama su sutra 3 boda imperativ, a oni nikako ne smiju izgubiti...

Ako ćemo govoriti o njihovim pojedincima, onda moramo spomenuti napadačko otkriće Edera, Talijana sa brazilskom putovnicom, sigurnog putnika na EURO i čovjeka u kojega Conte ima ogromno povjerenje. U najzrelijim igračkim godinama, ovaj odlični napadač u stanju je igrati više pozicija u napadu, od krilnog napadača do vođe navale. 9 golova i 3 asistencije u 13 nastupa dovoljno govore same za sebe, hokejaškim rječnikom rečeno, donosi poen po svakoj utakmici! Krasi ga solidna tehnika, igračka inteligencija i izvrstan, briljantan udarac, kojega će pokazati čim dobije centimetar prostora. Sjajno se gradi, čuva loptu i razigrava, ima veliki radijus kretanja, igra solidno s obje noge.

Njegov najveći pomoćnik je snažni, robusni centarfor Muriel, pridošlica iz Udinesea, koji također ima soldine brojke od 4 gola i 2 asistencije, što je izvrsno za drugog napadača. Zbirni broj od 13 zajedničkih golova čini ih više nego solidnim napadačkim dvojcem, iako Doria zapravo često igra sa 3 napadača, i iako su mijenjanja u sustavu stalna i česta, momčad pod Zengom jednostavno nije imala identitet.

Treća vedeta kluba i ponajveća zvijezda, ali i igrač koji će Plavima donijeti brdo novca je polivalentni veznjak Soriano. Igrač za kojim se otimalo pola lige na kraju nije mijenjao klub, a radi se igraču koji s obzirom na svoje karakteristike ima potencijala postati modernim veznjakom jednako korisnim u oba pravca, iako trenutno više pretendira ka napadu, njegov ogromni trkački kapacitet mu omogućava da pokrije dosta toga i obrambeno.

Što se ostalih tiče, manje više se sve zna, spomenut ću samo pridošlice Zukanovića kojega znamo iz Chieva i koji sutra neće igrati zbog suspenzije, zatim finskog stopera Moisandera iz Ajaxa kojega možemo direktno smatrati Romagnolijevom zamjenom, te što se obrane tiče iskusnog beka Cassania. U vezu su stigli sjajni Fernando, veznjak iz Shakhtara, sjajno igra ove sezone, užasno bitan za balans ove ekipe, te superiskusni veznjak Barreto, igrač koji je već 100 godina u ligi i zna sve tajne calcia. Valja spomenuti i Cassana, iako smatram da je za njega ozbiljni nogomet završena priča i to je zapravo to, ostalo se sve manje-više zna.

Za kraj jedan dobar podatak za nas: Sampdoria je dosada uzela samo 2 gostujuća boda, u 2 remija, što ih čini 3. najgorim gostom lige. Ipak, zabili su 4 gola više od nas i imaju pozitivnu gol-razliku, za razliku od nas. Trenutno stanje oba tima govori da će ovo biti jedna ružna, borbena utakmica, koju će odlučiti indivudalna greška ili indivudalni genij, a sva 3 znaka su moguća...

Na Milanisti-Forumu, napisao član foruma mediano.