7.2.16.

Sam biraš put - Ili si punog džepa ili punog srca

Bila jednom dva Kolumbijca...

Carlos Bacca i Jackson Martinez su tako slični. Obojica su Kolumbijci, odlični fudbaleri koji igraju na istoj poziciji, a čak su i vršnjaci rođeni u razmaku od samo mesec dana.

Bacca i Martinez su imali i sličan fudbalski put. Profesionalnu karijeru započeli su u domovini, nakon čega su 2012. godine stigli u Evropu. Jackson je potpisao za Porto, a Bacca je za Club Brugge.

Martinez je u Portu stekao slavu i za taj klub je nastupao tri godine, nakon čega je potpisao za Atletico Madrid, dok je Bacca nakon samo jedne sezone u Belgiji prešao u Sevillu. Za njih su se raspitivali najveći klubovi u Evropi, ali je to zanimalo samo jednog od njih. Jedan je želeo da ispuni svoje snove, pokušajući da uđe u legendu i ostavi trag na velikoj sceni, a drugog je zanimao isključivo novac.

Carlos Bacca je odabrao Milan, klub koji nije što je nekada bio, ali je ipak - Milan. Ogromno ime u svetu fudbala, italijanski brend iz grada mode koji će uvek biti u modi. Klub koji je sedam puta osvojio Ligu Šampiona i čijih barem pet legendi u svakom trenutku mogu nabrojati čak i oni koji nikada nisu previše pomno pratili fudbal.

Iako Milan više ne spada među najjače evropske klubove, San Siro je mesto koje inspiriše velike fudbalere pa i se Bacca vodio takvim razmišljanjem i ponosno obukao crveno-crni dres. Mogao je birati klub, mogao je zaraditi i mnogo više novca jer ponuda nije manjkalo, ali nije dozvolio da ga proglase pohlepnim, jer on to nije. Vođen fudbalskom strašću i zdravim razumom, Bacca se opredelio za sredinu koja baš i nije najsretniji izbor za nekoga ko želi trofeje i ogromnu zaradu, ali njegovu sreću ne predstavljaju samo materijalne stvari.

Isti taj Milan je silno želeo da angažuje drugog Kolumbijca, kojem smo u našoj priči dodelili ulogu negativca. Jackson Martinez je odbio Rossonere tražeći bolje finansijske uslove i ništa mu drugo nije bilo važno. Martinez ne samo da je odabrao bogatiju ponudu, već se i odlučio na napuštanje Evrope. Za nekoga ko ima tek 29 godina i kvalitet da još godinama hara evropskim terenima, doneo je čudnu odluku i odgovorio na skupi poziv iz daleke Kine.

Guangzhou Evergrande - moćan klub koji je dao pravo bogatstvo za svoju novu igračku. Atletico je prodajom zaradio 42 miliona eura, a ne može se požaliti ni Jackson, koji je postao jedan od najplaćenijih napadača na svetu. I vuk sit, i ovce na broju, ali samo prividno.

Fudbal jeste biznis, novac je tu odavno prebitan, ali ipak nije sve u njemu. Dok ribar Bacca s ponosom nosi dres Milana i bori se za grb tako velikog kluba, Jackson je krenuo drugim putem. Dosta je dokazivanja, vreme je za uživanje u novcu i poigravanje sa Kinezima koji mu nisu dorasli. Sa tribina će mu aplaudirati oduševljene mase onih koji do pre dve ili tri decenije nisu znali ni pravila ovog sporta, a možda ih kroz određeno vreme zamene roboti. Kako je krenulo, ne bi nas ni to iznenadilo.

A Bacca... Baccu će uvek poštovati oni koji su poput njega - Oni koji cene fudbal i njegove istinske vrednosti.