3.4.16.

Italijanska tuga, kalčo izgubio Cesarea Maldinija!

Otac jednog od najboljih defanzivaca svih vremena, poznat i kao prvi Italijan koji je podigao pehar Kupa Šampiona, Cesare Maldini preminuo noćas u 84. godini života.

Tužna vest je stigla jutros, porodica je saopštila da je Cesare Maldini preminuo u Milanu.

Mlađim generacijama poznat kao otac Paola Maldinija, ali i sam vrhunski fudbaler i kasnije trener, postao je mit među navijačima Milana kada je 1963. podigao pehar KEŠ u pobedi nad Benficom na Vembliju.

Karijeru je počeo u Triestini pedesetih godina, Maldinijevi su Slovenci iz pograničnog dela, posle tršćanske krize su ostali na teritoriji Italije, u oblasti Friuli Venecija.

Sa Milanom je Cesare osvojio i četiri "skudeta", kasnije uz legendu Nerea Rocca pekao trenerski zanat u Milanu, od 1967. kada je završio karijeru. Bio je pomoćnik Enzu Bearzotu u "Azzurrima", osvojio titulu svetskog prvaka kao pomoćni trener 1982.

Kao selektor mlade italijanske reprezentacije uspeo je da tri puta postane evropski prvak devedesetih, a vodio je i A selekciju dve godine, 1998. dao ostavku posle eliminacije na penale na Mondijalu protiv Francuza. Radio je i kao šef skautske službe Milana, kao TV komentator, poslednje je radio na Al-Džaziri.

Ipak, kako rekosmo, na kraju je među mlađima ostao upamćen kao otac velikog Paola Maldinija ili začetnik dinastije Maldini. Milanova "trojka" čeka njegove unuke, Paolove sinove koji nastupaju za mlađe kategorije Milana.

Izvor: sportske.net