14.4.16.

Ko kupuje A.C. Milan?

Devetnaesti sprat oblakodera na 43. ulici u Njujorku, između 5. Avenije i Medisona: Tamo se odlučuje o sudbini A.C. Milana, o ponudi za preuzimanje ovog fudbalskog kluba od familije Berlusconi.

U toj zgradi nalazi se "Galatioto Sports", koji je vodeći brend u SAD, što se tiče finansija u oblasti sporta. Šuška se o tome da "Galatioto Sports Partners" i, sa druge strane, "Mediaset" i Silvio Berlusconi, već izvesno vreme pregovaraju o kupoprodaji Milana.

Ta američka firma navodno predvodi finansijsku grupaciju iz Azije i prezentovala je ponudu koja procenjuje vrednost kluba iz ulice Aldo Rossi na oko 650 miliona €, što je suma koja je prilično inferiornija od milijarde € o kojoj se govorilo kada je u igri bio tajlanđanin Mr Bee.

Rasplet događaja još uvek nije izvestan. Silvio Berlusconi do sada nije bio spreman da ustupi većinsko vlasništvo nad klubom, a posebno ne za ponude ispod milijarde €. Ali grupaciji koju predvodi "Galatioto", mogao bi da se napravi ustupak.

Vlasnik te njujorške firme je italo-amerikanac Salvatore Galatioto, bivši bankar "Lehman Brothers"-a, koji je postao finansijski mag u svetskom sportu, jer je uspeo da napravi neke od najvećih poslova u SAD, posebno u košarci. Galatioto je prozvan «the king of sports M&A», nakon što je, jedan za drugim, napravio nekoliko velikih poslova sa klubovima u NBA ligi i bejzbolu: Prodaja "Chicago Cubs"-a za 845 miliona, "Charlotte Bobcats"-a (Michael Jordanu) za 275 miliona i, na kraju, "Golden State Warriors"-a holivudskom producentu (producirao, između ostalih filmova, i "Rainman" i "Batman") Peter Guberu za 450 miliona €.

Maestralna operacija bila je upravo ta poslednja, s obzirom na to da su Warriorsi, od kluba u velikoj krizi, postali novi gospodari NBA lige. Nadamo se da se nešto slično može dogoditi i sa našim Milanom.