14.5.16.

Skandal u kompaniji potencijalnog kupca Milana!

Organizacija za borbu protiv falsifikovanja robe suspendovala je iz članstva kompaniju Alibaba, javili su svetski mediji. 

Međunarodna koalicija za borbu protiv falsifikovanja je navela da je donela takvu odluku posle dojava “nekih kompanija da je kineski gigant u internet prodaji najveće prodajno mesto falsifikovane robe na svetu“.

To međunarodno regulatorno telo je saopštilo članicama da je propustilo priliku da informiše upravu o konfliktu interesa u kom se nalazi i predsednik te organizacije Robert Barkjezi.

Akcije Alibabe pale su više od dva odsto nakon ove vesti. Luksuzni svetski brendovi popud Tifanija i Gučija koji su članovi Grupe ranije su upozoravili da će je napustiti ukoliko i Alibaba postane jedna od članica.

Organizacija inače ima 250 brendova koji su članovi, uključujući Epl, Cisko, Šanel... i ova organizacija im je bila neki vid zajedničke akcije protiv onlajn prodavaca za koje poznati dizajneri tvrde da je utočište lažne robe.

Protiv Alibabe je bila podnesena i tužba zbog navodnog puštanja prodaje falsifikovane robe u SAD i na drugim tržištima. Navodi se da kompanija nije uradila ništa da spreči ove poslove zbog čega je i sama najava da bi Alibaba mogla biti jedna od članica ove ugledne organizacije izazvala bes kod bredova.

Alibaba je inače, uvek insistirala na tome da ima jake rezultate u radu sa drugim kompanijama da spreči falsifikate.

Skandal koji zasigurno nije bio potreban Kinezima uoči pregovora oko kupnje Milana.

Izvor: b92.net