1.10.16.

Kafu: Još pamtim spektakl protiv Zvezde, bilo je neverovatno na Marakani...

"Prošlo je mnogo vremena, ne sećam se baš svih detalja, ali znam da je kada smo pobedili Crvenu zvezdu bio isti osećaj kao da smo osvojili Ligu šampiona. Zbog svega što se dešavalo tog leta"...

Legendarni brazilski fudbaler Kafu, jedan od najboljih desnih bekova u istoriji fudbala koji je najveći uspeh na klupskom planu dostigao je 2007. godine kada je sa Milanom osvojio trofej Lige šampiona, izjavio je da nikada neće zaboraviti radost posle trijumfa protiv Liverpula (2:1), ali i podsetio da je put do trofeja vodio preko Beograda.

Kafu ističe da će mu meč u Atini zauvek ostati u sećanju, posebno zbog bolnog poraza od istog rivala u "ludom finalu" u Istanbulu dve godine ranije...
"Fantastičan je osećaj osvojiti Ligu šampiona, to je velika stvar i sreća. Još izraženije je što smo dve godine ranije izgubili u onom čuvenom finalu protiv Liverpula, kojem smo se kasnije revanširali. Uvek emocije rada kada se osvoji takav trofej, a zbog imena rivala, one su bile duplo izraženije", rekao je Kafu Tanjugu prilikom "Ture Lige šampiona" koju organizuje Unikredit banka u Beogradu.

Milan je baš tog leta 2006. godine zahvatila afera "Kalčopoli" i bilo je pitanje da li će uopšte igrati kvalifikacije, igrači su već bili na odmoru raštrkani širom sveta, ali je UEFA naknadno dala zeleno svetlo i put ka "ušatom" peharu vodio je preko Crvene zvezde.
"Prošlo je mnogo vremena, ne sećam se baš svih detalja, ali znam da je kada smo pobedili Crvenu zvezdu bio isti osećaj kao da smo osvojili Ligu šampiona. Zbog svega što se dešavalo tog leta... Niko nije bio u klubu, čekali smo vesti na odmoru. Tada sam održavao formu sa jednim timom iz Brazila i svi smo dobili lepe vesti. Nismo bili najbolje spremni, jer nije lako kada nemaš vremena za to. Neću da kažem da nismo zaslužili naknadno mesto, iako može i tako da se gleda".

Izrabranici tadašnjeg trenera Rosonera Karla Anćelotija izbacili su Crvenu zvezdu ukupnim rezultatom 3:1, a Kafuu je u sećanju ostala odlična atmosfera koji su navijači napravili u revanšu u Beogradu.
"Znali smo da neće biti lako, što je i normalno u poslednjoj fazi kvalifikacija za Ligu šampiona. Bio sam impresioniran atmosferom kada sam došao na stadion, bilo je neverovatno... Mogu samo da zamislim kako je to kada imaš takvu podršku svojih navijača", rekao je Kafu, rekorder reprezentacije Brazila sa 142 utakmice.

Kafu je 11 godina igrao u italijanskoj Seriji A, za Romu i Milan, poručivši da je vodio velike bitke protiv Siniše Mihajlovića i Dejana Stankovića, ali i otkrio da su se družili van terena.
"Tomić je bio moj saigrač u Romi, a pamtim Mihajlovića i Stankovića, igrače koje veoma respektujem i cenim. Bili su veliki fudbaleri, baš sam se zbližio sa njima, družili smo se i van terena", kazao je Kafu pre nego što je prokomentarisao Mihin učinak iz prošle sezone u velikanu sa San Sira.
"Sezona je bila brza za Milan, a Mihajlović nije imao vremena da u potpunosti prenese iskustvo i znanje na tim. Siguran sam da će u budućnosti pokazati kvalitet. Želim mu sve najbolje u karijeri", zaključio je Kafu.