22.11.16.

Interovci, živite u zabludi: Osuđeni ste u procesu "Calciopoli", a jednom ste i ispali iz A

Navijači Intera, ponosno:
"Inter nikada nije ispao iz Serie A!"
"Svi su lopovi, samo smo mi pošteni!"

* * *

Počinje prvenstvo. 12 klubova učestvuje. Znaš da tvoj klub ostaje u tom rangu takmičenja, ne ispada u niži, ukoliko izbegne dve poslednje pozicije (11. & 12.) na tabeli na kraju šampionata. Prvenstvo se završi. Tvoj klub je ovojio 10. mesto. Ipak, sledeće sezone nastupiće u nižem rangu...

Upravo to snašlo je klub Venezia davne 1922. godine.U to vreme, u Italiji su postojale dve fudbalske federacije: CCI i FIGC. Inter iz Milana igrao je u CCI i, na njihovu žalost, završili su na poslednjem mestu. Pravila takmičenja u obe federacije, predviđala su da u niži rang takmičenja odlaze po dva poslednjeplasirana kluba, a u grupi CCI to su bili Brescia i Inter.

Međutim, u toku leta rešeno je da se dve federacije ujedine, da se igraju baraž mečevi za popunu nove lige. U CCI su odlučili da kvalifikacije za novu Serie A ne igraju klubovi iz centralnog dela i juga Italije (!!!), već samo sa severa, uključujući i Veneciju, koja je upravo završenoj sezoni, trećim mestom "otpozadi", sebi na terenu obezbedila opstanak.

Na taj način, u baraž takmičenje koje se igralo usred leta, upao je i Inter, koji je, zanimljivo je, prvo kolo kvalifikacija prošao tako što je "porazio" službenim rezultatom raspali klub "Sport Italia Milano" (nisu uspeli da sastave ekipu za meč).

A Venezia je, ni kriva ni dužna, zbog skandalozne IZMENE PRAVILA NAKON ZAVRŠETKA SEZONE, ispala u Serie B.

* * *

Tokom procesa "Calciopoli 2", ili "Calciopoli bis", 2011. godine, donešena je sudska odluka u kojoj crno na belo piše da je Inter, tačnije njihov sportski direktor, pokojni Giacinto Facchetti, kriv. U pitanju su bile nezakonite radnje u sportu, malverzacije. Bilo je tu još presuda drugim klubovima i osobama, međutim sve one su, u kompletu, arhivirane, zbog zastarelosti slučaja (skandal "Calciopoli" izbio je u proleće 2006.).

Članak sa sajta gazzetta.it iz 2011. možete pogledati OVDE, a sudsku odluku, dokument u PDF formatu, možete da proverite OVDE.