6.11.16.

Samo je Inzaghi jednim šutem dao dva gola u finalu LŠ

U istoriji fudbala zabeleženi su brojni igrači koje su gotovo jednakim intenzitetom voleli i mrzili.

Jedan od njih je i Filippo "Pippo" Inzaghi.

Sigurno ste bezbroj puta čuli kako oni koje nisu poštovaoci lika i dela ovog fudbalera za Inzaghija tvrde da se "samo" znao naći na pravom mestu u pravo vreme, te da je sretan. Takvi "stručnjaci" i "analitičari" znaju kao argument navesti da italijanski napadač nije postigao mnogo golova van protivničkog 16-erca i da se na prste mogu prebrojati svi njegov driblinzi iz kojih je dao gol.

Slažemo se, ali niko nije rekao da je Inzaghi najkompletniji napadač. Međutim, u onom što je znao da radi - biti uvek na pravom mestu - bio je najbolji, ili gotovo najbolji. Ovu činjenicu potvrđuje njegovih 313 golova koje je dao u Evropi i italijanskom prvenstvu kada je ono sa razlogom nosilo epitet najjače lige sveta.

Pippova najbolja partija desila se 23. maja 2007. Igralo se finale Lige Šampiona u Atini. Milan, za koji je tada nastupao junak ove priče, ukrstio je snage sa Liverpoolom. Mnogi stručnjaci su ovaj susret najavljivali kao priliku za osvetu jer je pre dve godine italijanski klub izgubio od Liverpoola u utakmicu za koji će stručnjaci reći da je najbolji dvoboj LŠ. Tada je Milan vodio sa 3:0 da bi se engleski sastav vratio, poravnao rezultat i nakon penala došao do pete titule prvaka Evrope. Ali to je neka druga priča.

Tim pod vođstvom Rafe Baniteza je, za razliku od prošlog susreta, imao incijativu. Izgledao je šampionski u prvih 40 minuta. Milan se mučio sa konstantnim presingom Engleza, ali je imao Nestu i Maldinija u odbrani, te Inzaghija u napadu.Pippo je pred sami kraj prvog poluvremena postigao gol nakon slobodnjaka Andrea Pirla. Zanimljivo, gol je pripisan italijanskom napadaču iako nije šutirao loptu. Tačnije lopta ga je nakon slobodnjaka Pirla pogodila i promenila smer u gol koji je čuvao Jose Manuel Reina. Ova situacija ide u prilog onima koji kažu da je Pippo imao sreće. I jeste.

Liverpool se od ovog gola nije oporavio. U nastavku su se snage izmenile. Milan je postao dominantan, a svoju dobru igru fudbaleri ovog kluba su okrunili još jednim pogotkom u režiji "neugodnog" Inzaghija. U 82. minutu Kaka je uputio jednu loptu kroz sredinu, a Pippo ju je pokupio i pospremio ispod Reininog tela. Liverpool je pred sami kraj meč ublažio rezultat za konačnih 2:1.

Div sa San Sira je zahvaljujući "najsretnijem" igraču na svetu postao po sedmi put prvak Starog kontinenta. Inzaghi je kasnije, kada je govorio o ovom meču, otkrio da je od detinjstva sanjao kako postiže dva gola u finalu.

Meč iz Atine ostaće upamćen kao osveta Milana za "ono" finale, a Inzaghi kao jedini fudbaler koji je u finalu Lige Šampiona postigao dva gola iz jednog udarca. Šta reći - Legenda.

Pippo je karijeru započeo 1991. godine u Piacenzi da bi kopačke o klin okačio 24. jula 2012. u dresu Milana. Sa klubovima je osvojio dve Lige Šampiona i tri Serie A, a sa reprezentacijom Italije postao je svetski prvak u Nemačkoj 2006. godine.

Četvrti je strelac u svim evropskim klupskim takmičenjima sa "okruglo" 70 golova. Ispred njega su samo Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Raul. Takođe, vlasnik je rekorda po broju hat-tricka u italijanskom prvenstvu. Ima ih 10.