18.5.17.

Dan kad je Kapelo postao don, a Dejo dobio sertifikat Genija (VIDEO)

Sećamo se finala Lige šampiona 1994...

Mnogo puta ispričana, ali nikad dosadna priča - finale Lige šampiona 1994. godine. Jedan prolećni dan sličan ovom; dan kad je Fabio Kapelo postao don; dan kad Dejo Savićević zaslužio sertifikat Genija; i dan kad je Milan zabeležio jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji; i naposletku, dan kad je prvi Barsin drim tim u novijoj fudbalskoj eri - rasformiran.

Generacije su odrastale uz neprevaziđeni lob crnogorskog majstora koji se godinama vrteo na TV špicama, i generacija trenera su učene na taktici velikog Kapela sa tog čuvenog atinskog finala. Jer Krojfova Barsa je imala Zubizaretu, Kumana, Bakera, Gvardiolu, Stoičkova, Romarija... Do finala primila je samo dva gola i važila za apsolutnog favorita, a Milan je slavio sa spektakularnih 4:0. Milan bez standardnog štoperskog para Barezi - Kostakurta; bez Marka van Bastena; bez tada najskupljeg igrača svih vremena Điđija Lentinija; bez Laudrupa, Papena i u ovo vreme pojaboljeg od svih Rumuna - Florina Radučojua. Pravilo UEFA bilo je jasno: Samo tri stranca mogu u protokol. A Kapelo se odlučio za Deja, Bobana i Desaija.

I sa svom trojicom je pogodio. Setite se samo...

Slika govori više od svih reči sveta:Don Fabio Kapelo, godinama kasnije:
"Svi su mislili da je Barselona najbolji tim na svetu i da je nemoguće pobediti je. Ali to je bio motiv za moje igrače. Španci su upravo bili osvojili titulu i bili su veseli i uvereni da im niko ništa ne može. Mi smo odigrali savršen meč. Sve je bilo savršeno. Barsa je imala jedan udarac ka golu. Rezultat znate", kazivao je Kapelo.