9.5.17.

Mrtva trka na obrnut način - Milan, Inter i Fiorentina beže od Lige Evrope

Pehar Lige Evrope
Umesto ka njoj...

Ni Englezi nisu baš oduševljeni njome, ali nisu baš ni spremni da se sramote kako bi sebi obezbedili duži letnji odmor. U Italiji pak od Lige Evrope se beži kao đavo od krsta, pa se i mediji na Apeninima pišu o tome kako su Milan, Inter i Fiorentina sebi dozvolili da im se podsmeva cela Evropa. Ali fudbal na najvišem nivou? Čist biznis, a Liga Evrope jednostavno nije dovoljno primamljiva. Barem ne klubovima koji bi da se umuvaju među najbogatije i najveće na Starom kontinentu. Svi ti silni investitori sa bližeg ili daljeg istoka nisu ovde slučajno.

Samo primera radi, Milan i Inter će 24. jula u Nanđingu (gradu u kome je sedište kompanije Suning, novog vlasnika Nerazzurra) odigrati prijateljski derbi koji će im doneti po 5.000.000 evra! I to nije sve, jer kad navijači sa Dalekog istoka nagrnu da pokupuju dresove i suvenire, a novi kineski vlasnici milanskih klubova tu nekako nabiju i druge poslovne aktivnosti koje za cilj imaju da "prespoje" Uefina pravila o finansijskom fer pleju niko ni ne može da predvidi koliko će italijanski timovi zaraditi ovog leta.

U svakom slučaju mnogo više od tih 5.000.000 po klubu.

Prazne tribine u Ligi Evrope
Da su izabrali Ligu Evrope sve bi bilo kristalno jasno. Uefa je transparentna kad su takve stvari u pitanju, pa smo za ovu sezonu odmah znali da se plasman u grupnu fazu (pod pretpostavkom da bi i Inter, Milan i Fjorentina došli do nje) plaća sa 2.600.000 evra, da mesto u šesnaestini finala vredi 500.000 evra, u osmini finala još 750.000, u četvrtfinalu dodatnih 1.000.000, u polufinalu 1.600.000, da finalista može da računa na oko 3.500.000 u premijama, a šampion čak 6.500.000.

Sve skupa maksimum 13.250.000 evra, ne računajući bonuse za ostvarene rezultate: 120.000 za remi u grupnoj fazi, 360.000 za pobedu, 600.000 za prvo mesto u grupi...

Tu je naravno i deo kolača od TV prava, koji je mnogo teže izračunati. Ali čisto primera radi - Roma je ove sezone plasmanom u osminu finala sebi donela profit od 4.50.000 evra.

Vrlo primamljivo dakle. Pod jednim ne baš malim uslovom. Primamljivo ako pobediš - sve. U realnom svetu to baš i nije tako, pa je donekle i razumljiva namera kineskih biznismena da lakšim putem stignu do novca. Taj jedan prijateljski, gradski derbi u Nanđingu, tri dana pre početka kvalifikacija za Ligu Evrope, mnogo je lakši.

Druga strana medalje su ti rezultatski šamari koji nikako ne podižu ugled italijanskih velikana. Inter se baš bruka. U poslednjih sedam kola osvojio je samo dva boda. Ne pobedi li u nedelju Sasuolo oboriće negativan rekord star punih sedam decenija. Igrala se sezona 1947/1948 kad je Inter poslednji put odigrao osam ligaških mečeva bez pobede...

Pitajte samo navijače - džaba svi dolari sveta ako nema pobeda.