11.7.17.

TAČKA! Kraj telenovele Donnarumma... Da li je vredelo svega? Ko je pobedio na kraju? (ANKETA)

Završena je transfer saga koja je uzdrmala Italiju, ali i Evropu.

Stavljena je tačka, stavljen je i potpis: Gianluigi Donnarumma je potpisao novi ugovor sa Milanom do 2021. godine! Napokon je završeno... U čiju korist i na čiju štetu, pokazaće vreme.

Posle povratka sa odmora na ibici, Donnarumma je danas u društvu menadžera Enza Raiole, oca Alfonsa i brata Antonija došao u Milanove klupske prostorije na potpisivanje novog ugovora. Nije bilo nikakvih pregovora jer je sve već ranije dogovoreno. Danas je samo stavljen paraf jer se čekalo da Donnarummin brat Antonio prođe lekarske preglede i potpiše kao obavezan uslov Điđovog ugovora.

Donnarumma je potpisao ugovor do 30. juna 2021. godine, vredan 6.000.000 evra po sezoni, sa fiksnom otkupnom klauzulom od 75.000.000 evra. Njegovom menadžeru Minu Raioli će pripasti pet odsto od Donnarummine plate, ali i 10 odsto obeštećenja od narednog (eventualnog) transfera talentovanog golmana. Takođe, Milan je potpisao i ugovor sa Donnarumminim starijim bratom Antonijom za 1.000.000 evra po sezoni. Što će biti tempirana bomba u svlačionici jer nije normalno da treći golman - ispodprosečan golman - zarađuje kao Suso koji je bio najbolji igrač prošle sezone i još čeka na npovi ugovor.

Kad se sve sabere, Donnarumma i Raiola su prošli odlično. Bolje nego da je golman ostao zakucan za tribine do kraja sledeće sezone i da potom ode bez obeštećenja.

Kako jer prošao Milan? Najbitnije je da je zadržao Donnarummu, da ga nije izgubio bez obeštećenja ili da nije bio primoran da ga proda za 25.000.000 ili 30.000.000 evra. Ali čini se da popustio pred Raiolom i njegovim zahtevima.

Ugovor je godinu dana manji od očekivanog i normalnog u ovim prilikama. Raiolina pobeda je što je ugovor na četiri umesto na pet godina. Milan nije uspeo da ubaci fiksnu kaluzulu od 100.000.000 evra, već je pristao na 75.000.000 ili 80.000.000 oko čega još ne mogu da se slože izvori na Apeninima. S obzirom kuda ide fudbal i koliko su skočile cene na tržištu, već sledećeg leta ili za dve godine, to će biti kaluzula koju će mnogi moći lako da aktiviraju. I Milan tu neće moći ništa. Ali bolje i to nego ništa ili 25.000.000 evra ovog leta.

Međutim, Milan se nije izborio ni za "Anti-Juve" i "Anti-Inter" klauzule, tako da i najveći rivali mogu da kupe Donnarummu. Pogotovo Juventus koji je pokušao sve u paktu sa Raiolom da već ovog leta preuzme Donnarummu. Buffon će braniti još godinu ili dve, a Juventusov veliki cilj je da Điđija nasledi Điđo. Za Milan bi ozbiljan udarac bio da Donnarumma završi u Juventusu sledećeg ili onog tamo leta...

Na kraju, šta je dobio Donnarumma? Koliko god su mnogi u Milanu srećni što je potpisao novi ugovor, mnogi mu nikada neće oprostiti kukavičluk da se nikada nije oglasio povodom novog ugovora i pokazao poštovanje prema klubu koji ga je napravio i dao mu šansu kada ne bi niko drugi. Setite se klupske čestitke za 18. rođendan i kako je Galliani pokušavao da spreči sve ovo...

Donnarumma se jednostavno sakrio iza Raiole i pustio menadžera da obavi "prljavi posao". Uostalom, prva ponuda je bila 5.000.000 evra po sezoni i ugovor do 2022. godine. Da je novac ipak bitan i da Donnarumma nema nameru da ostane ceo život u klubu, govori i promena uslova dužine ugovora i visina plate.

Najtalentovaniji golman sveta je na kraju ipak pokazao da mu je Milan bitan i time što je odbio duplo veći ugovor od Paris Saint-Germaina. Ali da mu nije i najbitniji...

Klupski plan je bio da Donnarumma postane simbol novog Milana u kineskoj eri. Da postane kapiten i krene stopama Baresija ili Maldinija. Čini se da Milan u Donnarummi nije dobio to što je planirao. Ali je svakako dobio jednog od najboljih golmana sveta. Makar za sledeću sezonu...


Ko je pobedio?

Mino Raiola
Milan
Gianluigi Donnarumma
Do Quizzes