7.7.17.

ZVANIČNO: Milan doveo Contija - najskupljeg beka u istoriji Italije!

I najboljeg golgetera među defanzivcima.

I sedmo pojačanje je sleteo među Rossonere - Andrea Conti je danas i zvanično predstavljen kao novi igrač Milana.

Može se reći da je ovim transferom zaključena druga tura pojačanja u Milanu. U prvoj su stigli Mateo Musacchio, Ricardo Rodríguez, Franck Kessié i André Silva. U drugoj su kupljeni Fabio Borini, Hakan Çalhanoğlu i Andrea Conti.

Milan je u Contiju dobio najskupljeg beka u istoriji italijanskog fudbala. Vrednost transfera iznosi 27.000.000 evra! Milan će u kešu isplatiti Atalanti 25.000.000 evra i proslediti joj mladog Mattea Pessinu čija vrednost je procenjena na 3.000.000 evra. Tako je Atalanta dobila ono što je tražila od početka. Milan je nedeljama pokušavao da obori cenu u pregovorima, ali sve što je uspeo je bilo da sa Pessinom smanji novčani iznos.

Conti je ovim transferom postao najskuplji bek u istoriji italijanskog fudbala! Srušio je rekord Alexa Sandra kojeg je Juventus platio 26.000.00 evra. Ukupno je šesti najplaćeniji bek svih vremena u fudbalu, a treći je među desnim bekovima. Kada se računaju transferi igrača na njegovoj poziciji, više su koštali samo Brazilci Dani Alves (36.500.000 evra u Barcelonu) i Danilo (31.500.000 u Real Madrid).

Conti je produkt čuvene Atalantine omladinske škole. Posle staža u malđim kategorijama, išao je na pozajmice u Perugiu i Virtus Lanciano, kalio se za Seriju A i pretprošle sezone dobio šansu u prvom timu. Nije bio standardan, ali je zato u minulom šampionatu eksplodirao. Uz Kessiéja, Gagliardinija, Caldaru i ostale je bio predvodnik mladog talasa Atalantine supertalentovane generacije. Postao je i mladi reprezentativac Italije.

Još zimus su ga želeli Juventus i Inter, ali je Atalanta zacepila cenu. Pokušao je Inter i ovog leta, ali je igrač insistirao na prelasku u Milan i naterao rukovodstvo kluba da ga proda.

Milan je u Andrei Contiju dobio dugoročno rešenje na poziciji desnog beka gde je do sada imao probleme i gde su se menjali Abate, De Sciglio i Calabrija. Conti je pouzdan u defanzivnim zadacima, ali još opasniji u ofanzivnim. Prethodne sezone je dao čak osam golova u Seriji A i imao pet asistencija. Bio je najefikasniji defanzivac u italijanskom prvenstvu. Može uspešno da igra u sistemima 4-3-3 i 4-2-3-1, ali i kao desni spoljni u formacijama sa trojicom igrača u poslednjoj liniji. Porede ga sa Tassottijem i Cafuom...
„Ako budem i polovinu igrač kao što su oni bili, zadovoljan sam. Bek sam koji voli da ide napred i da bude peti igrač u veznom redu. Nadam se da će opravdati poverenje i uloženi trud i novac. Minimalan cilj za narednu sezonu je plasman u Ligu šampiona“, rekao je Conti.

Sa Contijevim transferom, obaveznim otkupima pozajmica Kessiéja i Borinija i ako se uračunaju svi bonusi, Milan je do sada na sedam pojačanja potrošio 163.000.000 evra.