2.11.18.

Igra je gotova - šokantno otkriće: Bayern na čelu fudbalske zavere

Spiegel objavio nove dokumente iz serijala "Fudbal liks".

Najbogatiji evropski fudbalski klubovi već neko vreme u tajnosti prave planove za formiranje nove zatvorene vrste Superlige, pokazali su dokumenti koje je u okviru serijala "Fudbal liks" objavio večeras nemački Spiegel.

Ako se to zaista desi, UEFA i Liga Šampiona mogle bi da pretrpe ogroman udarac. Prema otkrivenim planovima, formiraće se kompanija čiji će najveći deoničar biti Real Madrid, a tu će se još naći i Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan. Oni ne bi mogli da ispadnu iz takmičenja.

Doduše, ovakve ili slične ideje o novoj ligi postoje već dobrih 30-ak godina, ali tek sada su najbogatiji očigledno rešili da pređu sa reči na dela. A ako se ovi planovi realizuju, Superliga bi trebalo da startuje od 2021. godine.

Spisak klubova nije konačan, i dokumenti do kojih je došao Spiegel pokazuju da bi pomenutima mogli, u svojstvu gostiju, još da se priključe još Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique de Marseille, Inter i Roma.

Prvi ozbiljan sastanak održali su još 31. marta u Cirihu predstavnici Reala, Barcelone, Juventusa, Bayerna, Milana, Arsenala i Manchester Uniteda. I tako je, navodno, sve ušlo u operativnu fazu formiranja novog takmičenja koju je pratila serija novih sastanaka.

Dva čoveka koja su navodno preuzela ulogu glavnog organizatora su Karl-Heinz Rummenigge i Andrea Agnelli. A to su radili iza leđa UEFA i Evropskoj klupskoj asocijaciji (EKA), pritom se navodi i da je Bayern još 2016. razmatrao mogućnost da napusti Bundesligu, čak je sve išlo dotle da je tražio pravne osnove da povuče igrače iz nemačke reprezentacije.

Upravo je zbog ovih aktivnosti UEFA i odlučila da napravi reformu sistema takmičenja u Ligi Šampiona koji je počeo ove sezone i trebalo bi da donese nešto više novca upravo najvećim klubovima. A ujedno se povećala i razlika u količini novca koju će raspodeliti učesnici u odnosu na klubove iz Lige Evrope.

Samo, kako navodi Spiegel, ni ove promene očigleno neće zadovoljiti ogromne apetite najvećih klubova. A, kada ta razlika postane nepremostiva, doći će trenutak za formiranje novog takmičenja - Superlige.

Dogovor o osnivanju Superlige trebalo je da bude potpisan ovog meseca, ali otkriće uglednog nemačkog lista je očigledno, barem za sada, osujetio ove planove.

Pored ovog otkrića, Spiegel je doneo i nove optužbe na račun Michela Platinija i Giannija Infantina, pošto prema dokumentima "Fudbal liksa", njih dvojica predstavljaju tandem koji je Paris Saint-Germainu i Manchester Cityju omogućio da bez velikih posledica zaobilaze pravila finansijskog fer-pleja UEFA.

U svakom slučaju, nova otkrića Spiegela još jednom pokazuju da su odnosi u evropskom fudbalu potpuno poremećeni.