8.1.19.

"Neću gledati utakmicu, zar treba da je gledam kroz šamije i burke?"

Salvini ponovo u centru pažnje.

U Italiji se u poslednje vreme puno raspravljalo o rasizmu na stadionima. Vređanje štopera Napolija Kalidoua Koulibalyja od strane navijača Intera izazvalo je burne reakcija, a upravo tada se u čitavu priču "upleo" i Matteo Salvini.

Zamenik premijera Italije, Salvini, je u svojim izjavama pokušavao da umanji ozbiljnost situacije sa rasističkim vređanjem Koulibalyja, što je naišlo na osudu velikog dela italijanske, ali i svetske javnosti.

Salvini se, međutim, nije tu zaustavio. Sada je ovaj političar, očigledno desne orijentacije, ponovo dospeo u centar pažnje zbog svojih izjava o Superkupu Italije u kojem će snage odmjeriti Juventus i Milan. Naime, utakmica italijanskog Superkupa će se odigrati 16.1. u Saudijskoj Arabiji.

"Ne želim da bojkotujem Superkup, ali neću gledati utakmicu. Gledaću neku dramu umesto toga. Igranje italijanskog Superkupa u Saudijskoj Arabiji je oksimoron. Ne mogu da gledam utakmicu između šamija i burki", poručio je Salvini i ponovo izazvao burne reakcije.

Inače, odluka da se italijanski Superkup igra u Saudijskoj Arabiji je naišla i na kritike mnogobrojnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava zbog prilika u ovoj državi. Takođe, delovi stadiona na kojem će se igrati utakmica otvoreni su samo za muškarce, dok je ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da prisustvuju fudbalskim mečevima tek od prošlog januara.