9.1.19.

Sad i zvanično najlošiji: Nikoli Kaliniću Zlatna kanta Serije A

Milan drži dva od tri najslabija plasmana.

Milanova 2018. bila je jedna od najturbulentnijih u svim poljima, što se pogotovo odrazilo na izgled tima i ono što je nekadašnji šampion Evrope mogao da ponudi. Mada je situacija sada nešto bolja po dolasku američkog investicionog fonda Elliott, vladavina prethodne strukture na čelu sa propalim kineskim biznismenom Lijem Yonghongom obeležila su ogromna ulaganja koja se mahom nisu isplatila.

Među njima je bio i Nikola Kalinić. Hrvatski napadač je u Milan stigao još u avgustu 2017. godine iz Fiorentine, prvo za 5.000.000 evra na ime pozajmice, uz obavezu isplate još 22.000.000 evra za obeštećenje, što je iskeširano prošlog jula. Kratka epizoda Nikole Kalinića u Milanu može se podvesti kao košmarna, što je danas i zvanično utemeljeno dobijanjem nimalo laskave nagrade - Zlatna kanta za najgore pojačanje Serije A!

Doduše, to nije ista ona nagrada koju je u periodu od 2003. do 2012. godine dodeljivala medijska kuća Rai, ali je na Čizmi zadržana ideja da se ovo "priznanje" dodeljuje u saradnja sa tamošnjim sajtom Calciobidoni. Nikoli Kaliniću je Zlatna kanta dodeljena kao potvrda da sve ono što je uradio u dresu Rossonera nije bilo u koraku s ogromnim očekivanjima, jer je na 41 utakmici postigao svega šest golova, uz još šest asistencija. Bio je potpuno razočaranje u prošloj sezoni.

Kalinić je Zlatnu kantu uzeo ispred bivšeg saigrača u Milanu - Andrè Silve, sada fudbalera Seville, te Patrika Schicka iz Rome. Hrvat je u anketi sprovedenoj među 13.000 ljudi dobio čak 49,1 odsto glasova! Schick je završio kao drugi sa 19,3 odsto, dok je Silva pokupio 13,3 odsto. U konkurenciji su još bili i Marko Pjaca i Benedikt Höwedes iz Juventusa, Dalbert i João Mário iz Intera, te Hakan Çalhanoğlu, takođe iz Milana.

Otkako je Zlatna kanta uspostavljena osvajači su bili Rivaldo (Milan), te Nicola Legrottaglie (Juventus), Christian Vieri (Inter), potom Adriano u čak tri navrata (Inter 2x, Roma), Ricardo Quaresma (Inter), Felipe Melo (Fiorentina / Juventus) Diego Milito (Inter) i poslednji je bio Alexandre Pato (Milan).