10.1.19.

Tri puta za Pipitu

Šta će izabrati, Leonardo insistira da se što pre odluči?

Dani velikih odluka su pred Gonzalom Higuaínom.

Velika petlja koja se napravila u četvorouglu Higuaín - Chelsea - Milan - Juventus biće raspletena najkasnije do 31. januara, pošto je ceo posao u uzročno-posledičnoj sprezi sa eventualnim transferom Álvara Morate, za koga se najviše interesuju Sevilla i Atlético, pa čak i Rossoneri. Dakle, cela priča je dosta zamršena, ali pred Gonzalom Higuaínom su tri vrlo jasna puta. Jedan vodi u Zapadni London preko Milana, drugi preko Torina, dok treći donosi scenario koji bi se Pipiti najmanje dopao, a to je ostanak na San Siru.

Krenimo od poslednje mogućnosti.

Ono što je izvesno jeste da će se Higuaín ukrcatio na voz za Đenovu sa saigračima iz Milana, gde će igrati kup utakmicu protiv Sampdorije, kao i da će biti u avionu za Gedu, gde Rossonere očekuje susret Superkupa Italije sa Juventusom. Posle toga definitivno će biti određena njegova dalja budućnost. Milanski dnevnik Gazzetta dello Sport, potom i Sport Mediaset tvrde da se Pipiti smučio život u svlačionici posrnulog giganta jer su, kako se ističe, odnosi unutar iste poremećeni lošim rezultatima. Ovog jutra piše se i o otvorenom sukobu klupskih direktora Leonarda i Ivana Gazidisa zbog transfera Hakana Çalhanoğlua, gde je Brazilac praktično dogovorio sve detalje transfera u Leipzig, dok je novi član najvišeg klupskog tela stao na stranu Gennara Gattusa, koji ne želi da Turčin ode ove zime.

Delom je i zbog toga Pipita željan promene, iako je svestan da ga na Stamford Bridgeu jedino žele sunarodnici - Maurizio Sarri i Gianfranco Zola. Opcija ostanka u Milanu deluje najmanje realno u ovom trenutku, mada ne bi trebalo da bude iznenađenje iako se posle 31. januara ništa ne bude promenilo.

Chelsea u ovom trenutku nije napravio nijedan zvanični korak u sklopu Higuaínovog transfera, ali prisustvo njegovog brata i agenta Nicolása u Londonu jasno poručuje da se iza brega sprema nešto veliko. Sarrijeva želja da sa Pipitom obnovi uspešnu, višegodišnju saradnju iz Napolija je velika, ali prva žena Chelseaja Marina Granovskaia dosta zateže. Povučeni lošim iskustvima sa internacionalnim golgeterima poput Fernanda Torresa, ranije Andriya Shevchenka i sada Álvara Morate naterao je direktore Chelseaja da više razmišljaju o Callumu Wilsonu, mada se cena od 40.000.00045.000.000 evra čini prevelikom za napadača sklonom ozbiljnim povredama.

Juventus u celoj priči samo ne želi da Chelsea uzme Higuaína na novu pozajmicu i to će biti izrečeno tokom zvaničnih pregovora. Jedina varijanta u kojoj bi pozajmica bila moguća jeste da se Chelsea obaveže da će na leto otkupiti Argentinca i to po minimalnoj ceni od 36.000.000 evra. Istovremeno, Juventus ne želi da izgubi pola novca od 18.000.000 evra, koliko je Milan još letos platio za Higuaínovu pozajmicu do kraja sezone.

Zato postoje dve varijante. Da Milan prepusti Higuaínovu pozajmicu Chelseaju i opciju otkupa za 36.000.000 evra, što Juventusu ne smeta, ali da klub sa San Sira dobije popust od 18.000.000 evra za kupovinu Tiémouéa Bakayoka. Milan je za Francuza Chelseaju već platio 5.000.000 evra na ime pozajmice letos, a s ovim popustom Rossoneri bi praktično anulirali ono što su dali za Higuaína, dok bi Juventus ostao sa pomenutih 18.000.000. Milan bi od Chelseaja tražio i Álvara Moratu, jer će ostati bez važnog napadača i biće potrebna zamena za drugi deo sezone. Milan bi zbog finansijskih problema mogao samo da uzme Moratu na pozajmicu, priča se čak o varijanti na 18 meseci po ceni od 5.000.000 evra, uz opciju otkupa na 40.000.000 evra. Chelsea svakako želi da se reši Morate, ima veliko interesovanje Seville i Atlética, koji bi napravili nešto slično i tu bi praktično odlučila njegova želja da nastavi karijeru u domovini i gradu gde je rođen ili u zemlji gde je najviše pokazao kao igrač Juventusa.

Druga varijanta je da Milan pusti Higuaína da se vrati u Juventus i da za polovinu od 18.000.000 evra dobije popust od 9.000.000 evra za mladog Moise Keana. Juventus bi onda mogao da uzme i celih 55.000.000 evra za Higuaína, što bi teoretski bilo i najbolje za Bianconere. Ali, Milan se najviše pita. Rossoneri bi i u tom slučaju tražili Chelseaju Moratu po istim uslovima.

U Milanu pozivaju i Higuaína da se pod hitno odluči. Na tome najviše insistira Leonardo, svestan da bi svako vrdanje argentinskog napadača moglo kasnije ozbiljno da zakomplikuje dalji rad tima.