12.3.14.

Čemer, tuga, jad i beda

DEVEDESETE: Sebastijano Rosi do Paola Maldinija. Maldini kratko do Gulita, koji odigrava dupli pas sa Rajkardom. Rajkard pronalazi Masara. Masaro centrira u šesnaesterac i gooooool! Marko van Basten!

DVEHILJADITE: Nesta iznosi loptu do polovine terena, gde je preuzima Andrea Pirlo. Kaka utrčava sjajno po levom boku, Pirlo ga pronalazi fenomenalnim dodavanjem, a Brazilac odigrava kratko do Sedorfa. Sedorf prolazi pored dvojice i ostavlja loptu Inzagiju. Pipo šalje loptu u peterac gde se nalazi Ševčenko! Goooool! Andrej Ševčenko!

DANAS: Amelija započinje novi napad Milana. Lopta stiže do Danijelea Bonere. Bonera gubi loptu četvrti put na meču. Milan ponovo gubi!

Nekada je ekipa na spisku imala blizu 40 igrača. Da, dobro ste pročitali 40! Treneri uglavnom nisu znali koga pre da stave u ekipu, iako se kostur ekipe u svakom Milanu u prethodnih 28 godina znao. Suvišno je nabrajati sva velika imena koja su nosila crveno-crni dres i za razliku od komšija iz plavo-crnog tabora, uprava je veoma retko pravila pogrešne procene.

Ipak, mnogo toga se promenilo u prethodnih nekoliko godina. Ekipa je ostala bez zvezda, bez finansija, a sada je već očigledno, ostala je bez učešća u Ligi šampiona za narednu sezonu. Zašto? Zato što u ovom trenutku, Milan nema igrača koji pravi razliku. Nema igrača koji može da povuče saigrače sa sobom. Nema igrača koji može da reši meč.

Nekada, većina imena iz trenutne ekipe, ne bi bila u tefteru uprave pod oznakom "širi spisak pojačanja". Nekada, bočni igrači činili su jedan od najopasnijih resursa koje smo imali. Danas, Kafu i Maldini gledaju Abatea i Emanuelsona i ne mogu da se načude ko ih je nasledio. Danas, Nesta i Stam gledaju Boneru i Meksesa kako gube protivničke igrače iz vida u svakom drugom napadu. Danas, Ševčenko i Van Basten ne mogu da shvate da je moguće da su napadači Milana samo jednom u prethodnih osam mečeva postigli pogodak. Danas, Rud Gulit, Rui Košta i aktuelni trener Klarens Sedorf, moraju da gledaju Hondu kako nosi "njihovu" desetku i u Udinama nekoliko puta šalje loptu u aut umesto saigračima. Danas nam Valter Birsa igra "trekvatristu"!

Nije problem kada ekipa izgubi. Ali, kada ekipa pokaže nepoštovanje prema navijačima i imenu kluba kao što je to uradila ova ekipa više puta ove sezone, onda je potrebna hitna reakcija uprave. Nedopustiv je poraz protiv Sasuola. Kola su se slomila na Alegriju, ali se stanje nije popravilo i ekipa i dalje nema ideju u igri. Očajna partija protiv Udinezea, gde su Robinjo, Muntari i Birsa kao najlošiji zamenjeni i izviždani, ostavila je jednu nedoumicu. Da li je do nedavno Alegri, a sada Sedorf pogrešan izbor na klupi ili ova ekipa nema dušu? Zašto se kapiten i igrač koji bi trebalo da bude jedan od najkreativnijih na terenu, Montolivo, krije iza protivničkih igrača i beži od lopte? Zašto uprava dovodi problematične igrače u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na njihovo fudbalsko znanje? Robinjo, Ibrahimović, Kasano, Baloteli, Rami, Mekses, Tarabt, samo su neki od igrača koji su u prethodnim klubovima imali žustre rasprave sa upravom, trenerima, saigračima, medijima. Kako je moguće da jedan klub Milanovog renomea ne može da reši problem sa igračima koji ne žele da odu iz kluba, jer žena ne želi da se odseli iz Milana?

Sve ovo su faktori koji govore da u klubu već duže vreme mnogo toga ne funkcioniše. Kada će i da li će doći do pozitivnih promena niko ne zna. Ono što je sigurno, mnogi su se poigrali sa imenom velikog kluba i pitanje je dokle će navijači to trpeti.