21.3.14.

Magijo, ime ti je Ronaldinho!

Čovek koji svoju profesiju doživljava kao esenciju života, kao smisao življenja, Ronaldo de Assis Moreira, poznatiji po imenu Ronaldinho, danas slavi svoj 34. rođendan.

Nije lako naći prave reči koje bi na najslikovitiji način predstavile sve što u fudbalskom svetu predstavlja Brzilac Ronaldinho.

Osmeh koji retko skida sa lica možda i najbolje pokazuje da ovaj 34-godišnji Brazila diše fudbal. Zato je, valjda, toliko i voljen, poštovan i obožavan širom celog sveta, bez obzira na klupska obeležja.

Ronaldinho je ljubav prema fudbalu javno iskazao u svojoj osmoj godini kada je loptu počeo da 'pika' po plažama, te na futsla terenima. Javnosti u domovini se nagovestio u jednoj utakmici malog fudbala na kojoj je za svoj lokalni tim postigao sva 23 pogotka u pobedi od 23:0.

Predstavio se Ronaldinho evropskoj fudbalskoj javnosti u dresu Paris Saint-Germaina gde je došao iz Gremija. Godine 2001. Ronaldinho je bio na pragu Arsenala, ali je transfer propao zbog problema sa papirima, obzirom da kao Brazilac ne dolazi iz zemalja članica Evropske Unije.

Nakon Pariza, Ronaldinho 2003. godine prelazi u Barcelonu, katalonski klub u kome je doživeo punu slavu kao igrač i reputaciju svetske zvezde, te najboljeg fudbalera planete u svojoj generaciji. U dresu Barcelone je osvojio ukupno pet trofeja, dve titule prvaka Španije, dva Superkupa, jednu Ligu šampiona.

U dresu Barcelone je ostvario i najveće individualne uspehe, dva puta je proglašavan za najboljeg fudbalera sveta u izboru FIFA, 2004. i 2005. godine. Od 2004. do 2007. godine, zareddom je bio sastavni deo najbolje jedanaestorke na svetu u izboru FIFPro.

Iz Barcelone se preselio u Milan, pa u Flamengo i potom u Atletico Mineiro, za koji igra i danas.

Poslednjih godina je u njegovoj karijeri bilo uspeha i padova, problema van terena, ponekad i bahatog ponašanja, ali ovaj Brazilac, jedan od najvoljenijih fudbalera ikada, i dalje pokazuje trenutke blistavog fudbalskog genija. Kad god je osmeh na njegovom licu, očekujte poteze od kojih zastaje dah, driblinge od kojih vam se zavrti u glavi, slobodne udarce koji prkose zakonima fizike i fudbalsku radost koja opčinjava.

Tokom slavne fudbalske istorije nije bilo mnogo fudbalera kakav je Ronaldinho, teško da će ih i biti...