8.10.14.

Zašto Honda nosi jedan od najslavnijih brojeva na svetu...

Tokom 25 godina, ovaj broj su nosili samo Gullit, Savićević, Boban, Rui Costa i Seedorf, a danas ga nosi Japanac. I donosi "Rossonerima" ogromne pare...

Malo je brojeva na dresovima u svetu fudbala koji imaju takav antologijski status kao što to ima „desetka“ u Milanu.

Dres sa brojem u Milanu je proslavio legendarni Gianni Rivera, a onda je 1987. krenuo niz koju oduzima dah. U sledećih 25 godina, Milanovu „desetku“ su nosili samo odabrani: Ruud Gullit, Dejan Savićević, Zvonimir Boban, Rui Costa i Clarence Seedorf. Mnogi velikani poput Baggia, Rivalda ili Ronaldinha koji su želeli tu „desetku“ nisu mogli da je dobiju pored takvih vlasnika...

Tradicija je prekinuta kada je ovaj niz nastavio Kevin Prince Boateng. On je samo jednu sezonu plesao sa slavnom „desetkom“ na leđima, da bi broj posle njegovog odlaska u Schalke šest meseci bio bez vlasnika. I onda ga ja zadužio Keisuke Honda. Iako dobar igrač i veliko pojačanje, jasno je da Japanac nije, nikada nije bio, niti će ikada biti kalibar legendarnih prethodnika.

Milan od Hondinog dolaska nije imao uspehe, ali mu se „desetka“ na leđima japanskog ofanzivca višestruko isplatila. Od dolaska Honde pre šest meseci, klub je na prodaji njegovih dresova na Dalekom istoku zaradio neverovatnih pet miliona evra, otkriva Corriere dello Sport.

Da podsetimo da je Honda došao u Milan kao slobodan igrač, a godišnja plata mu iznosi 2,5 miliona evra. Pored prodaje dresova, Honda je Milanu doneo i sponzorski ugovor sa treći najvećim proizvođačem automobilskih guma u Japanu: kompanijom „Toyo Tires“ koja po slovu ugovora "Rossonerima" uplaćuje dva miliona evra godišnje.

Ono što "Rossonerima" posebno ide u prilog su Hondine igre na početku ove sezone. Kada je prošle zime došao na San Siro, Clarence Seedorf nije imao previše poverenja u njega i počele su sumnje u Hondine kvalitete. Čak je i Gallianija uhvatila kamera kako govori da je Seedorf potpuni ludak jer mu ne igra Honda.

Išpak, dolaskom Pipa Inzagija na klupu, sve se promenilo. Honda je postao možda i kljulčni igrač "Rossonera". Od 13 golova koliko su Milanovi igrači postigli ove sezone, Honda je učestvovao u akcijama kod skoro polovine. Četiri je dao i dva namestio.

„On je sjajno vaspitan dečko. I veliki profesionalac. Prvi dolazi na svaki trening i pokazuje veliku želju za uspehom i igrom. Daje nam više opcija u igri i veoma sam srećan kako se razvija. Mislim da zaslužuje pohvale navijača“, rekao je nedvano Pippo Inzaghi.

Galijani sada verovatno zadovoljno trlja ruke, jer prodaja dresova raste, a s obzirom na Milanovu transfer politiku, samo prihod od Hondinih prodatih dresova može da obezbedi nekoliko pojačanja u prelaznom roku.

A, tradicija? Savićević i kompanija su „desetku“ zaslužili u nekim drugim vremenima, kada je fudbalski kvalitet ipak bio presudan.