19.2.15.

Čudesna situacija u Milanu: Inzaghi lansira golmana koji nije bio ni rođen kada je Abbiati debitovao

Na golu Rossonera bi sledećeg vikenda mogao da debituje petanesetogodišnji Gianluigi Donnarumma.

Milan je u nikad težoj situaciji u poslednje skoro tri decenije. Rossoneri su potpuno nekonkurentni najjačim timovima Serije A, a situacija je takva da se ne vidi ni plan, ni startegija, ni perspektiva sedmostrukog prvaka Evrope. Ekipa nije podmlađena, niti ima fudbalere oko kojih bi igra trebalo da se vrti. Mladi igrači tek silom prilika dobijaju šansu. Tako bi za Milan narednog vikenda mogao da debituje golman koji ima samo 15 godina!

Pred meč sa Ćezenom, Filippo Inzaghi je velikim problemima što se tiče sastava tima, a posebnu glavobolju mu zadaje pozicija golmana. U prošlom kolu protiv Empolija, standardna „jedinica“ Diego Lopez je zaradio crveni karton zbog čega je suspendovan za Cesenu. Lopezove alternative su veteran Christian Abbiati i letošnje pojačanje Michael Agazzi. Problem je što je i Agazzi povređen. Zato je Inzaghi bio prinuđen da Abbiatiju pojača konkurenciju, a u prvi tim je prekomandovan mladi Gianluigi Donnarumma koji ima samo 15 godina!

Donnarumma će verovatno biti na klupi, ali ako dođe do neke neplanirane situacije, mogao bi da uđe u igru i postane najmlađi prvotimac u istoriji Milana. I peti najmlađi igrač u istoriji Serije A. Da bi 196 centimetara visoki Donnarumma debitovao za Rossonere, potrebno je da dobije i poseban lekarski sertifikat s obzirom da je igračima ispod 16 godina neohodna ta vrsta potvrde kako bi zaigrali u najjačoj konkurenciji.

Zanimljivo je da će Donnarumma biti rezerva čoveku koji je debitovao iste godine kada je on rođen. Kada je Sebastiano Rossi u meču protiv Perugie dobio crveni karton i zaradio pet mečeva suspenzije, na gol je prinudno stao Christian Abbiati koji je tada imao 21 godinu. U nastavku sezone, Abbiati je odigrao 18 mečeva i bio jedan od najzaslužnijih za čudesno Milanovo proleće u kojem su prestigli Lazio i mimo svih očekivanja osvojili Scudetto. Mesec dana posle Abbiatijevog debija, rođen je Gianluigi Donnarumma koji će sledećeg vikenda biti jedina Abbiatijeva konkurencija...

Inače, za Donnarummu u Italiji kažu da je jedan od najtalentovanijih golmana u zemlji. Dovoljno je reći da mu je menadžer Mino Raiola, kontroverzni agent koji je u fudbalsko sazvežđe lansirao Zlatana Ibrahimovića, Maria Balotellija, Paula Pogbu i koji definitivno ima oko da na vreme ugrabi mlade talente.