27.2.15.

Italijani preskočili Portugalce! Serija A opet četvrta u Evropi!

Sjajnim rezultatima u Ligi Evrope klubovi sa Čizme su konačno počeli da vraćaju UEFA koeficijent.

KLIKNI na sliku za originalnu veličinu

Svih šest italijanskih klubova koji su prošlog leta započeli takmičenje u evrokupovima su i dalje u igri. Serija A je jedina liga u Evropi čiji nijedan predstavnik do sada nije eliminisan. Ovaj bilans italijanskih klubova je najviše posledica sjajnih partija njihovih klubova u Ligi Evrope u kojoj su ukupno odigrali 40 utakmica (zajedno sa kvalifikacijama)!

Torino (12 utakmica) i Inter (10 mečeva) su takmičenje započeli još u avgustu kroz kvalifikacije i uspeli su prvo da prvo uđu u grupnu fazu, pa da prođu u šesnaestinu finala i na kraju među 16 najboljih. Fiorentina je bila direktan učesnik grupne faze (osam), Napoli im se pridružio posle eliminacije u plej-ofu za Ligu šampiona (osam) da bi na kraju došla i Roma nakon ispadanja u grupi elitnog takmičenja. U međuvremenu je Juventus jedini uspeo da prođe u osminu finala i ima solidne šanse da se plasira i u četvrtfinale.

Italijani su dugo vremena nepravdeno pocenjoivaloi Ligu Evrope dok su u Ligi šampiona polako gubili korak sa Špancima, Englezima i nemcima. Sve to je rezultairalo gubitkom četvrtog mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona u korist Bundeslige pred sezonu 2011/2012. I posle toga se nastavio pad Italijana, a UEFA koeficijent je bio sve manji. Na kraju su ih prestigli i Portugalci, a pa je Serija A u ovu sezonu ušla kao peta najjača Liga Evrope.

I konačno, ove sezone su Italijani počeli dostojanstveno da brane čast njihovog fudbala. Zahvaljujući rezultatima u dosadašnjem delu sezone, Italija je prestigla Portugal i vratila se na četvrzto mesto. delom zahvaljujući i jako slabim rezultatim portugalskih klubova, pošto je samo Porto bio na nivou prethodnih sezona. Ove sezone su samo španski klubovi sakupili više bofdova za UEFA koeficijent od italijanskih.