9.9.15.

Upoznajmo protivnika - Inter

Nakon što su prošle sezone ispali od Wolfsburga u EL, te još ponekog slabijeg reultata u Serie A, Mancini je rezignirano izjvio da njegov Inter nije tamo gdje bi on htio da bude... Hrabri novinari pitali su ga što mu fali? Mancio je ispalio: 8, 9 novih igrača! I to nakon dolazaka Shaqirija, Podolskog, Brozovića i Santona! Nije bilo čudo što su svi okupljeni gotovo umrli od smijeha. I Mancini se smješkao, ali ne zato jer je to što je izjavio bila šala, nego zato što je znao da ima snagu i moć uvjeriti upravu kluba na čelu s Thohirom da mu tih istih 8, 9 ili 10 igrača i dovedu. Nije čudo, stoga, što je ljetni Interov mercato bio 2 i pol mjesečni maraton dovođenja igrača u svim linijama!

Mora se biti objektivan i reći da je Inter, uz Romu, odradio možda i najbolji posao! Pod prismotrom UEFA-e zbog FFP-a, morali su biti mudri i dovoditi igrače na posudbe s pravima/obvezama otkupa ugovora, a tu je Ausilio učinio sjajan posao, pa su Interisti potrošili čak manje keša od nas. Montoya, Murillo, Miranda, Telles, Kondogbia, Melo, Perišić, Ljajić, Jovetić. Skoro cijela nova postava! Istina, bilo je i odlazaka, značajniji su recimo Kovačić i Hernanes, ali oni su "žrtvovani" radi balansiranja poslovnih knjiga. Dojam je da je Inter izrastao u konkurenta za LP, a slabim startom nedodirljivog šampiona prometnuo se i u kandidata za scudetto. Neki već najavljuju ravnopravnu borbu sa Romom i Juventusom za naslov, po meni ipak možda malo preoptimistično, stoga je pravo vrijeme da se Intera spusti na zemlju, jednom pljuskicom u nedjelju i pobjedom na formalno njihovom terenu, što će biti užasno teško postići...

Mancini je dobio većinom ono što je tražio. Inzistirao je na Perišiću i Jovetiću. Nikakvo čudo, jer prvi je moderno krilo, čeličnih pluća, ambidekster koji igra odlično u oba pravca, a može na oba krila, iako se bolje snalazi na lijevom. Kalio se u Njemačkoj, sada je odlučio napraviti iskorak, odrekao se sigurnog igranja LP radi Intera... Mogao bi biti vrlo dobro pojačanje, iako je po mom mišljenju preplaćen. Po meni, da bi uspio u Serie A, nedostaje mu malko taktičke inteligencije, iako dosta toga nadoknadi požrtvovnošću. Treba istaknuti i njegovu izvrsnu igru glavom, ima sjajan osjećaj za prostor, često zabija glavom.

Što reći za Jovetića, nego da mu talijansko tlo i klima odgovaraju... Otkad se vratio, zabio je sve golove za Inter! Odlučuje utakmice, najjača napadačka snaga Intera trenutno, što se izvrsno poklopilo sa fizičkim problemima koji muče Icardija, do sada igrao vrlo malo, a upitan je za derbi! Sutra će probati trenirati 100%, a odluka u nastupu će pasti netom prije utakmice. Vjerujem da će biti spreman, ali nema snage za svih 90.

Obrana je zakrpana u cijelosti, Miranda je apsolutni vođa zadnje linije, najbolji u ova 2 kola. Preksinoć ozljedio koljeno, pa je i on upitan za derbi. Ako neće moći, uskočit će kapetan Rannochia. Murillo se za sada adaptirao dosta dobro, ali čini se da je Montoya etiketiran kao ponajveće razočarenje on pojačanja. Telles je aposlutna nepoznanica, Mancini ga pozna, ja baš i ne, možda će krenuti, možda neće, ne nužno jer je Jesus bio doista solidan u uvodna dva kola.

U sredini se manje-više sve zna. Puno mišića i fizike, malo kreacije. Medel, Kondogbia, Guarin, Brozović, Gnoukuri i - Melo. Veliko je pitanje što se od njega može očekivati. Imao je šarolik boravak u Turskoj po pitanju uspješnosti, vidjet ćemo kako će njemu sjesti povratak u Italiju... O Medelu je najviše rekao Mancini ("Da imam 24 Medela i 1 Messija, pobjedio bih svaku utakmicu..."). Od Kondogbije se očekuju velike stvari, od ostalih da budu malo bolji nego lani. Trenutni Interov najveći problem je Palacio, nikako da uhvati pravu formu, a potreban je upravo sada, kada je Icardi upitan.

Sve ovo što sam rekao znači da Mancini može birati kojim će sustavom igrati, svaki ima svoje dobre i loše strane, ali za svakog ima adekvatan kadar. To je recimo prednost, u odnosu na nas, o čemu je ovaj tjedan pričao i Ambrosini, rekavši da smo mi previše jednodimenzionalni, trenutno nemamo taktičkog plana B, unaprijed se zna u kojem ćemo rasporedu krenuti, Inter bi mogao promijeniti svojih 4312 sa uvodna 2 kola. Inter je dosta skupa momčad (gotovo 240 mil eura), predvodi ih Icardi sa nevjerojatna 32, Kondgobia sa 16 i Handanovič sa 15... Po kladionicama su blagi favoriti, ali to u derbijama baš ništa ne znači...

Za Milanisti-Forum, napisao član foruma mediano.