16.10.15.

Mihajlović se ne plaši: Obožavam italijanski pritisak, zato sam i otišao iz reprezentativnog fudbala

Srpski trener održao verovatno najdužu konferenciju za medije od početka sezone i odgovarao na pitanja o krizi Rossonera i svojoj sudbini.

Pritisak raste, Berlusconi gube strpljenje, a Siniša Mihajlović hrabro najavljuje da se ničega ne plaši i da će Milan izaći iz krize. Iako Rossoneri igraju sve gore i gore kako sezona odmiče, srpski stručnjak ne gubi nadu i tvrdi da će stvari doći na svoje mesto.

Prethodnih dana je Italija brujala o nezadovoljstvu gazde Berlusconija koji je navodno naredio Mihajloviću da promeni formaciju i savetovao mu koji igrači gde da treba da igraju. Na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj meču sa Torinom, Mihajlović je pričao duže nego obično odgovarao na lavinu kritičkih pitanja.
“Ne postoji model igre sa kojim sigurno pobeđujete i sa kojim sigurno gubite. Ovih dana sam čitao svakakve stvari, pa čak i to da je klub od mene traži da promenim sistem i formaciju. To nije istina. Iako ja pričam sa ljudima iz rukovodstva o timu, moja je poslednja što se tiče sastava tima. U ovom trenutku nam je najbitnije da budemo što kompaktniji na terenu. Nažalost, nisam mogao normalno da radim sa ekipom i igračima jer su mnogi bili na reprezentativnim obavezama. Ako na teren ne izađete sa pravim stavom, onda vam formacija i sistem ništa ne znače. Istina je, kada igramo 4-3-1-2 imamo poteškoće i probleme, ali ne znam da li je sada pravi momenat da menjamo. Počeli smo u sistemu 4-3-1-2 jer je on u Milanovoj DNK. Postoje problemi i na nama je da ih sagledamo i odlučimo šta ćemo dalje. Sistem može da se promeni u toku utakmice, kao što je bilo protiv Udinesea kada smo prešli na 4-4-2 i pobedili. Protiv Napolija smo isto pokušali, ali to nismo dobro izveli”, odgovorio je Mihajlović na pitanja o formaciji Rossonera.

Očekuje ga duel sa Torinom koji irga odlično od poečtka sezone. Berlusconijev uslov Mihajloviću je da pobedi u dva od naredna tri meča (Torino, Chievo i Sassuolo).
“Da bi pobedio, Milan mora na terenu da bude pravi Milan. Ventura je jedan od najboljih trenera u Italiji, pravi učitelj fudbala. Zaslužio je ovo što sada ima. Znamo kako možemo da uvedemo Torino u probleme, ali moramo da to dokažemo i u praksi. Sve nam je važno, ali najvažnije je da imamo mirnu glavu. Siguran sam da ćemo naći izlaz iz ove situacije. Imamo karakter za to.”

Prošle sezone je Mihajlović sa Sampdorijom primio pet golova u Torinu.
“Svaka utakmica je priča za sebe. Tada smo primili tri gola iz prekida. To su utakmice koje vam se dešavaju, iako ne bi smele. Ali se povremeno dešavaju. Sampdorija je imala sjajnu prošlu sezonu, ali joj se desila ta utakmica. Nisam ljubomoran na Venturu. Razlika je voditi klubove sa velikom tradicijom i one sa manjom tradicijom. Veći je pritisak što su klubovi veći. Svi oni koji misle da ću da se predam, me ne poznaju dobro. Ja se nikada ne predajem. Nastavljam pravo i sa samopouzdanjem. I znam da ću izaći iz ove situacije”.

Mihajlović je svetsan da njegova ekipa nema samopouzdanje i da je mentalno slaba.
“Jednu stvar želim od mojih igrača. A to je da na teren izlaze sa pravim stavom. Istina je da smo psihološki slabi. Protiv Napolija smo bili dobri u prvom poluvremenu, ali smo indivdualnim greškama izgubili samopouzdanje i zato je rezultat tada bio visok. Lazio je naprimer primio devet golova u dve utakmice, a onda je vezao tri pobede i sada je treći na tabeli.”

Mihajlović je prethodnih dana pod velikim pritiskom javnosti, ali tvrdi da mu to ne smeta.
“To je deo italijanskog menatliteta. Ne vidim ništa loše u tome. Volim pritisak u Italiji, to je izazov. Dobar stimulans. Prestao sam sa radom u reprezentaciji Srbije jer mi je nedostajao dnevni posao. Znam da sam prvi odgovoran, ali ne radim da bih zadržao posao već da obezbedim rezultate.”