27.10.15.

Upoznajmo protivnika - Chievo

U ovo 10. kolo Chievo ulazi nakon dva poraza zaredom, iako ne toliko neočekivana i iznenađujuća. Start sezoni bio je kao iz snova: gostujuća pobjeda, pa demoliranje Lazia na svom terenu, pa remi na gostovanju kod Juventusa Nakon toga, kratka klupa i ipak ne toliko kvalitetan kadar vraćaju stvari na svoje mjesto, pa iako je Chievo i dalje stanovnik gornjeg doma, tendecija je da će u poretku propadati, a oni se nadaju samo da ne propadnu toliko da se vrate u borbu za goli opstanak.

Ekipa je to koja ima brojne simpatizere, u cijeloj Italiji, a ne samo u predgrađu Verone iz koje dolaze. Chievo je priča za igrane filmove, 2000-tih su bili prava senzacija: došli iz Serie B, pa dogurali do Europe. Otada su samo jednom ispali (2007), ali se odmah i vratili. Lani su bili blizu ispadanja, što je poslom platio trener Corini, bivši igrač i kapetan ovoga kluba, a u glavama navijača i možda ponajveća legenda Chieva.

Njegov nasljednik, Rolando Maran, zanat je pekao uglavnom u Serie B ili niže, ali trenira već 13 godina, tako da ne možemo reći da je neiskusan. Ljudi su skloni potcjenjivati trenere za koje nikada nisu čuli, ali evo Sarri je primjer kakvi se treneri mogu naći npr. u Serie B! Maran, po meni, ipak nije, niti će biti, kvaliteta jednog Sarrija, ali je trener koji uglavnom zna što hoće, ali i važnije zna kako to dobiti. U prilog tome govori činjenica da Maran taktički jako malo luta - 4-3-1-2, samo jednom do sada 4-4-2 i to zbog povreda i izostanaka.

U ekipi se točno zna tko što radi, tko misli, tko trči a tko zabija ili brani. Stoga ne čudi više nego solidni dosadašnji učinak od po 3 pobjede, remija i poraza. Na gostujuću pobjedu čekaju još od 1. kola i pobjede nad Empolijem, na pobjedu općenito čekaju već mjesec dana i utakmice sa Torinom. Trenutno, ali i općenito najbolji igrač im je Slovenac Birsa, naš bivši fudbaler, koji sa svojom opasnom lijevicom zabija i asistira i generalno sije paniku kad god stigne. Za golove je zadužen Paloschi (još jedan bivši igrač Milana), u sredini čuda istrči Castro, a obrana je vrlo standardna i iskusna, te se rijetko mijenja. Isto vrijedi i za vratara.

O načinu na koji igraju dovoljno govori podatak da im je 80% dodavanja po zemlji, kratki pasevi, kruženje, pa onda dubinska na izvrsne napadače! Meggiorini i Paloschi se fantastično nadopunjuju, a u Birsi (3 asist.) imaju izvrsnog pakera. Meggiorini ima čak 4 asista, Paloschi ima 4 gola.

Mercato ništa posebno, pokupili Birsu, Pepea iz Juvea, Gobbija iz Parme. Najjače pojačanje je Castro iz Catanije, a puno se očekuje i od Mpokua u napadu, pogotovo jer kapetan Pellissier ima još ima svega 20-30 minuta u nogama...

Za zaključiti je da se radi o čvrstoj, iskusnoj i opasnoj ekipi. Ako ponovimo partiju od nedjelje, pobjedi se ne možemo nadati. Vjerojatno nam neće sudac opet pomoći, tako da ćemo pobjedu morati sami zaslužiti!

Na Milanisti-Forumu, napisao član foruma mediano.