2.10.15.

Upoznajmo protivnika - Napoli

Vrlo kaotičnu prošlu sezonu imao je naš slijedeći protivnik u Serie A, Napoli. Ispadanje u zadnjem pretkolu LP od španjolskog Bilbaa ostavilo je momčad razočaranom i indisponiranom, stoga je loš start bio očekivan. Kasnije se Napoli, na čelu s Benitezom, počeo dizati i napredovati, ali konstantno uz neku formu toplo-hladno.

Pa ipak, i takvi nekonstantni, doveli su se u poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini - pobjeda nad Laziom u zadnjem kolu vodila bi ih u playoff LP-a. Ali onda poraz 2-4. Benitez najavio odlazak, očekivao se egzodus svih igrač pristiglih za vrijeme Španjolskog stručnjaka, međutim ništa od toga se nije dogodilo.

Sarri napušta Empoli, trener koji je pobrao sve simpatije struke i igrača dobiva u ruke najveći izazov u karijeri - klub sa juga Italije. Odmah sa sobom dovodi playa Valdifiorija (čovjek koji je stvorio najviše prilika i imao najviše asistencija iz prekida) i perspektivnog beka Hysaja, pravilno procijenivši da je Maggiovo vrijeme prošlo...

Ono što Sarri nije pravilno procijenio, to je da će Napoli bolje funkcionirati u sustavu 4-3-1-2, kako je igrao njegov Empoli, usput povukavši Insignea na polušpicu i premjestivši Hamšika na srednjeg veznjaka. Rezultat nije bio ono čemu se Sarri nadao, dijelom i zbog toga što je forsirao da obrana igra visoko i duboko, a spore stopere Albiola i Koulibalyja brži i vižljasti napadači su kažnjavali. Izostala je i podrška veznjaka (nije više bilo duplih pivota da ih štite), a ni bekovi nisu bili u bogzna kakvoj formi...

Rezultat je mršav: 2 remija i jedan poraz. Tada Sarri pravi najbolji potez: uvodi 4-3-3, vraća Insignea na krilo, gdje je ipak najubojitiji, počinje i uspon Gabbiadinijeve forme, vratio se Callejon i odjednom Napoli postaje superopasna ekipa, a u zadnjem kolu ruši šampiona sasvim zasluženo na svom San Paolu i to taman pred okršaj s nama.

Međutim, nije taj Napoli ni atomska ekipa, barem ne još. 19. travanj, to je datum kada je Napoli ostvario svoju zadnju gostujuću pobjedu. Nešto što će se možda promijeniti večeras (četvrtak), kada Napoli gostuje u Waršavi kod Legie, ali i ako pobjede, to neće umanjiti činjenicu da su Napolitanci u gostima, baš poput nas, kriminalni!

Jer kako drugačije objasniti i opravdati remije kod Carpija (više) i Empolija (manje)? Ekipa koja vrijedi više od 260 mil. eura si to ne bi smjela dopustiti.

Što se mercata tiče, napad nisu dirali, nisu imali ni potrebe. Budući da nije bilo egzodusa, nisu pretejrano pojačavali ni ostale linije. Jači su na gol-crti za Reinu i našeg Gabija, iza su pristigli već spomenuti Hysaj i Rumunj Chiriches (nekad veliki potencijal, još nepotvrđen talent), a u sredinu je stiglo najjače pojačanje - veznjak Allan iz Udinesea! Ne treba zaboraviti niti Valdifiorija (koji ipak još nije u pravoj formi, ispao je iz prvih 11), te ofenzivnog veznjaka El Kaddouria, koji će svakako dobro doći u rotaciji...

Dakle, da rezimiramo, promijenili su sustav, vrlo su opasni, Higuain je opet u top formi, u Napoliju zabija češće od 0,5 gola po utakmici, u lošoj sezoni kadar je dovući do 20, podupire ga opet izvrsni Insigne, pa onda Gabbiadini isto ako bude džoker... Iz veze prijete Allan i Hamšik dalekometnim projektilima, Jorginho opet pokazuje zašto je svojedobno bio najtraženiji veznjak.

Sve u svemu, čeka nas dosta zahtjevan posao! Oni se dižu, a mi ne briljiramo, dapače igramo toplo-hladno. Opet, doma imamo dosta dugačak niz neporaženosti i nekoliko pobjeda u nizu, ekipi je tijekom tjedna ukazano da ovo nije dovoljno dobro, da se može i mora bolje, a nema bolje šanse od nedjelje navečer kad gostuje napaljeni protivnik i jedan od favorita za scudetto!

Za Milanisti-Forum, napisao član foruma mediano.