16.3.16.

Pitaju se gdje griješe tek kada izostanu trofeji

Juventus, Napoli, Roma su neki od klubova koji ulažu više novca u momčad od nas. Imaju bolji sustav rada, opreznije prate nadarene i polako nam se udaljavalju miljama. Priznajem isfrustiran sam tom činjenicom. Kad sam prije koju godinu rekao svom prijatelju kako smatram da će Milan zaostati krupnim koracima za najjačim talijanskim klubovima, odmahnuo je rukom i rekao da opet pričam gluposti i da se uhvatim pametnijeg posla. Milan je institucija, tako je bilo prije, i biti će u budućnosti, dodao je i nastavio pijuckati kavu.

Nisam bio posebno siguran u njegovu samouvjerenost. Nemojte misliti da sam negativac u životu, ali gledao sam stvari realno. Jednostavno sam mislio da bolje i opreznije rade. Na to je moj prijatelj odgovorio da j * beš takav rad jer kad nam god nešto usfali, kupimo nekog Brazilca, napravimo od njega igračinu, ubacimo ga u paket s nekoliko domaćih žabara i osvajamo trofeje. "To je lijep i lak put do izvrnosti!" rekao je samouvjereno.

Htio sam dodati da smo u posljednje vrijeme promijenili nekoliko Brazilaca, ali da su rezultati i dalje u padu. Nisam to rekao jer mi se nije dalo raspravljati, pa sam odlučio ispasti romantično glup. Zadržao sam svoje mišljenje u sebi.

Došavši doma razmišljao sam o našem razgovoru i shvatio da Milanu već godinama nedostaje stručno vodstvo, uprava željna uspjeha i dokazivanja. Imao sam dojam da sve više stvari radimo onako, na iskustvo, hoo-ruuk, na valu potrošenih igrača kojima je vrijeme davno prošlo. Onda neki od njih možda i nešto napravi jednu utakmicu, pa ga svi slavimo mjesecima, a u međuvremenu igra na razini amatera. 

Situacija u klubu nije bezazlena dijagnoza. To je presjek cijele povijesti kluba, to je veliki test za sve koji brinu ili bi trebali brinuti o postavljanju pravih standarda i donošenju ispravnih odluka. Nije kukavički kad se netko nakon dugo godina odluči povući. Kukavički je ne brinuti se o klubu, talentiranim mladićima, umjetnicima ove prekrasne igre. Ne raditi na pravi način znači prepuštati cijeli klub u osrednjost, i na kraju, kada počnu izostajati trofeji, nemamo se pravo čuditi. 

Sadašnje vodstvo kluba napravilo je velike stvari, najveće, ali budimo ljudi i priznajmo da su pogriješili. Milan mora ići naprijed, treba biti okvir za razvoj, za napredak, za prepoznavanje najboljih, za omogućavanje uspjeha, a ne da bude samo isključivo okvir za vlast jednog čovjeka. 

Doduše nisam previše uvjeren u taj scenarij pa se i tom prigodom treba veseliti uspjehu našeg kluba, pa makar to i bila pobjeda kod Alessandrije.

Antonio Kopi