31.3.16.

Prvoaprilski ručak u Milanellu (tragikomedija u 3 čina)


1. ČIN: SASTANAK

Sportski centar Milanello, sala za sastanke.
Prisutni: Silvio i Barbara Berlusconi, Adriano Galliani, Siniša Mihajlović i fudbaleri Milana.
Svi sede, osim golmana Diega Lopeza.

GALLIANI: Da li smo svi tu?
ABBIATI: Jedino Bertolacci i Luiz Adriano nisu došli.
GALLIANI: Ok, biće kažnjeni zbog nedolaska. Dobro, okupili smo se danas ovde... (zastaje i obraća se Lopezu) Diego, zašto ti stojiš? Možeš da sedneš.
LOPEZ: Neka, samo sam došao da vas obavestim da odlazim iz kluba. (podiže glas) Dosta mi je ovog šikaniranja! Ponižavate me već mesecima. Dete brani na utakmicama, a ja se pretvaram da sam povređen da mi se ne bi smejao čitav svet. Ajde u prvenstvu, ali zašto nisam branio u kupu, nego ste stavili ovog starca na gol (pokazuje prstom na Abbiatija). Nisam prvi golman, ok. Ali šta, nisam više ni drugi? Ma idite svi u... (kreće prema izlazu)
MIHAJLOVIĆ: Čekaj malo, treba na stvari da gledaš sa pozitivnog aspekta. Eto, povrede se, dajem primer, i Abbiati i Donnarumma. Šta bi onda bilo? Pa pozvali bismo onog dečka iz Primavere da brani, a ti bi automatski napredovao do klupe za rezervne igrače...
LOPEZ: Ma cago en tu puta madre que tepario...!!! (otvara vrata)
MIHAJLOVIĆ: Zatvori ta vrata kad izađeš.

Diego Lopez izlazi iz prostorije.

GALLIANI (tiho, Berlusconiju, da drugi ne čuju): Ovaj nije normalan.
(nastavlja glasno) Idemo dalje, nastavljamo sastanak. Okupili smo se danas ovde, iz tri razloga. Gospođa Barbara Berlusconi izneće nam planove za svoj novi projekat "A. C. Milan na vodi", koji uključuje i izgradnju novog stadiona, sportskog centra i klupskog muzeja. Gospodin Silvio Berlusconi obavestiće nas kako napreduju pregovori oko ustupanja dela akcija kluba stranim investitorima. Ali, dok čekamo da na video vezi dobijemo Bee Taechaubola, da čujemo vas igrače, šta vas muči, šta vam nedostaje, kakva je atmosfera u ekipi i tako dalje. Ko želi reč?

Donnarumma podiže ruku.

GALLIANI: Reci, mali.
DONNARUMMA: Ja moram da izrazim svoje nezadovoljstvo tretmanom od strane trenera. Mislim, svaka njemu čast što je imao muda da pusti mene da branim, a ne onog invalida ili ovog starkelju (pokazuje na Abbiatija), ali samo totalni idiot ne bi video da sam ja, što se tiče golmanskog zanata, tata za njih obojicu, tako da... to i nije  bila neka mudrost. Ali da i posle 6 meseci još nisam postao kapiten Milana, pa ja ne znam... Pogledajte samo ko je sve bio kapiten ove sezone i kažite da li je to za smejanje ili je za plakanje. Evo, nedavno protiv Sassuola, ko je nosio kapitensku traku? De Sciglio... (ljutito seda)

GALLIANI: Da li još neko želi nešto da kaže?
MEXES (ustaje): Ja nisam zadovoljan minutažom. Ako se nastavi ovako, ja neću uspeti da uđem u Ginisovu knjigu rekorda kao jedini fudbaler koji je u devet sezona zaredom dobio po pet crvenih kartona. Plus, nemam koga da davim kad ne igram utakmice, neću valjda ove naše na treninzima. (seda)
ABBIATI: Ja sam hteo da pitam da li mogu da ostanem u Milanu još dve-tri godine. Ne moram da branim na zvaničnim utakmicama, može i samo na prijateljskim.
GALLIANI: To ćeš da se dogovoriš sa novim vlasnicima. Što se mene tiče, nije problem. Još neko...?
DE SCIGLIO: Evo ja ću. Do sada sam krio, da ne bih bio udaljen iz ekipe i upućen na lečenje... sreća da klupski doktori ranije nisu ništa primetili... ali ne mogu više da krijem... Moram da vam priznam da... bolujem od teške vrste anemije i idem na infuziju dva puta mesečno... Eto, zato sam možda ponekad na nekoj utakmici delovao malo mlitavo.... (pokriva lice rukama i pada u naručje Alexu, koji sedi pored njega).
ZAPATA (ustaje i uzima reč): Dobro, kad su svi počeli da se žale, evo ja samo da kažem da sam kao mali patio od disleksije, pa su mi ostale neke lakše posledice. Znači, ako se skoncentrišem, ni Messi ne može da se naigra fudbala pored mene. Videli ste kako sam nedavno Higuaina stavio u mali džep...
MIHAJLOVIĆ: Da, samo što dobiješ napad koncentracije jednom godišnje, i to samo u prestupnim godinama...

Zapata posramljeno seda na svoju stolicu i pridružuje se Alexu u tešenju De Sciglia.

ABATE (skače, kao poparen): Dajte, ljudi! Šta kukate kao neke snajke! Ajmo malo optimizma! Evo, na primer, ja sam juče na treningu uspeo da izvedem centaršut pravo u šesnaesterac. Nadam se da će mi to uskoro poći za rukom, to jest nogom, i na nekoj utakmici. Znači, ako ja ne gubim nadu u sebe kao beka, to nedvosmisleno pokazuje da, u izvesnim okolnistima, sasvim moguće pretpostaviti da...
GALLIANI: Dobro, Ignazio, dobro, sedi.
BALOTELI: Ako ćemo da se hvalimo, evo ja sam pre mesec dana na jednoj utakmici, ne sećam se tačno koja beše, imao dva dodira sa loptom u blizini protivmičkog šesnaesterca, tako da...

U tom trenutku u prostoriju uleće Bertolacci. Vuče ogroman crni kofer. Svi ga gledaju začuđeno, dok stavlja kofer na sto.

GALLIANI: Gde si ti do sada i šta ti je to?

ANDREA BERTOLACCI (drhtavim glasom): Dolazim iz banke, uzeo sam kredit. Ne mogu više da slušam kritike kako ne vredim 20 miliona €, kako sam debelo preplaćen i slično. Navijači se žale na moju igru, novinari me nazivaju "Mister 20 miliona" itd. Evo, vratiću vam pare! Platili ste za mene 20 miliona, ja vam vraćam 19.500.000€ i da me sad svi najlepše odjebete!!!
MIHAJLOVIĆ: Zvaćemo te sad Mister 500 hiljada...

BOATENG: Ja bih da pitam nešto...
GALLIANI: Reci.
BOATENG: Evo ovako... Moja supruga Melissa Satta, zbog obaveza oko deteta, a i pristiglih godina, da se ne lažemo, ne može više kao proteklih godina uspešno da se bavi svojom profesijom u svetu šou biznisa. Zato bih zamolio Predsednika Berlusconija, da joj pronađe neki posao u klubu. Nema nikakvu školu, ali je veoma vredna i poštena žena.
GALLIANI: Pa evo, mogla bi da zameni spremačicu ovde u Milanellu. Ona odlazi u penziju sad za nekolik...
BERLUSCONI (prekida ga): Adriano, ma hajde, šta pričaš! Ona je velika dama, neće valjda da pere gaće fudbalerima. (gleda u Boatenga) Kevine, nema problema, uzeću je ja za ličnu sekretaricu na putovanjima. Biće i plate, i dnevnica, i...
BOATENG (lupa se šakom u čelo): Au, sad sam se setio...! Baš juče joj je stigao pozitivan odgovor za jedan posao na koji je konkurisala pre mesec dana. Hvala, gospodine Predsedniče, u svakom slučaju.

  - NASTAVIĆE SE -

U sledećem nastavku:
* Allegri priznao Bonaventuru, ali odbija da plaća alimentaciju
* Carlos Bacca traži dozvolu da četvrtkom gleda Sevillu u EL
* Niang postaje vozač klupskog autobusa
* Mihajlović pobednik takmičenja u šutiranju flašica sa vodom
* Barbara Berlusconi traži od oca da joj kupi Pat(k)a
* I još mnogo toga...